Divendres 22 de novembre de 2024
|
01:18 H
Marcos Urarte, president de Pharos.
Marcos Urarte, president de Pharos. (Foto: Quim Puig)
Entrevista

'Andorra ha de crear diversos ‘hubs’ que li permetin atreure inversions, empreses i talent'

Andorra la Vella

La incertesa que ha generat a nivell econòmic la crisi del coronavirus està obligant les empreses a repensar les seves dinàmiques laborals. Marcos Urarte, qui juntament amb Eduard Punset va fundar la consultora estratègica Pharos, és expert en dissenyar entorns adequats per a una millor activitat empresarial. Urarte participarà en el vint-i-dosè cicle de conferències de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) que se celebrarà el 19 de juny. El webinar La Covid-19 en l’economia andorrana i europea: perspectives’, és gratuït i obert al públic en general.

Què aporta la contractació d'una consultoria estratègica en un moment com aquest? Alguns empresaris, després de l'aturada econòmica, segurament no considerin prioritària una despesa així.
La pregunta no és què pot aportar la contractació d'una consultoria estratègica, sinó què pot aportar-li a l’empresa fer una reflexió estratègica en aquest moment. I la resposta és tot. La decisió que han de prendre les empreses és si volen invertir en el seu futur.


Entenc que l’objectiu és, doncs, garantir la supervivència de l’empresa. Què és el que han de tenir en compte per poder reactivar amb èxit la seva activitat econòmica?

En primer lloc, entendre que aquesta és una crisi asimètrica, tot i que en general les empreses necessitaran tenir dos plans d'acció: el primer, un pla de xoc amb un horitzó 2020/2021, fer molta microgestió i amb un cert enfocament defensiu. Necessitaran lupa i microscopi per analitzar al detall tots els passos immediats a seguir. El segon pla d’acció haurà de ser a mig i llarg termini, amb un enfocament proactiu i prospectiu, on es necessitaran prismàtics i telescopi.

Creu que la bona gestió feta a Andorra sobre l'emergència sanitària pesarà a l'hora d'atraure nous inversors al país o és un factor puntual que aviat s'oblidarà?


Estic convençut que serà un aspecte diferenciador. Andorra ha de potenciar la seva proposta de valor com a país i crear diversos ‘hubs’ que li permetin atreure inversions, empreses i talent.

Des de la seva consultora parlen de "canalitzar inquietuds ètiques i emocionals de forma sinèrgica amb l'èxit econòmic de la seva empresa". De quin tipus de situacions estem parlant?

El futur de les organitzacions passa per ser capaç de dotar-se d'eines i experiències que li permetin enfrontar-se a qualsevol tipus de repte i situació. El veritable petroli de segle XXI no són les dades, sinó el talent. Les persones són el veritable controlador de l'èxit.

Per això cal cuidar la salut emocional de l’empresa... Creu que realment hi haurà un canvi d'hàbits o, encara que ara ens sembli que sí, a llarg termini tornarem a les reunions presencials, a l'estar més pendents de complir un horari en comptes de treballar per objectius...

El que és important és identificar els impactes que ha comportat la Covid-19, quins seran temporals i quins permanents. Hi ha alguns que, claríssimament, es quedaran: el teletreball, la transformació digital i l'increment del comerç en línia. De tota manera, com més escolto que "res tornarà a ser igual" més por em fa que "tot torni a ser igual".

Com atraiem i retenim el talent a les empreses si les condicions laborals, en general, cada vegada són més precàries?

Tot dependrà de l'actuació de les empreses, que tenen l'obligació de cuidar els seus empleats i de donar-los seguretat. Sol existir més compromís dels empleats amb les empreses, que a l'inrevés.

Tot i això, cada vegada és menys freqüent estar-se molts anys en una mateixa empresa.

El talent cada vegada es vincula més a projectes que a empreses. El propòsit de les empreses cada vegada és més important per atreure i fidelitzar talent. Un altre element crucial és l'estil de lideratge, que ha d'estar més basat en la confiança, i no pas en el control.

L’autèntic líder és aquell que pren decisions correctes amb poques certeses. Durant la pandèmia ens ha faltat un líder a l’OMS o a la Unió Europea?

Excepte alguns casos puntuals, hem patit aquesta pandèmia amb una manca de lideratge polític i una falta de credibilitat de les institucions supranacionals. Els ciutadans hauríem de ser molt més exigent amb els nostres polítics i institucions.

Com valora la crisi econòmica a la qual ens enfrontarem?

És una crisi asimètrica, però totes les empreses passaran per tres fases: crisi-depressió, estabilització i recuperació. El que canviarà és la durada d'aquestes fases. Per descomptat, superarem aquesta situació, però hi haurà empreses que sortiran molt afeblides i altres enfortides. Sense treure ferro a la situació, l'actitud de les empreses serà fonamental.

Quins valors hem de tenir presents per al bon ambient productiu després que tantes empreses s'hagin vist obligades a fer ERTOs entre el seu capital humà?

La coherència, la transparència i l'exemplaritat.

Notícies relacionades