Cada dia com si fos un ritual ens submergim en les dades que mostren l’evolució de la pandèmia arreu, xifres de nous contagis, malauradament xifres de víctimes i la nota optimista és la de les persones que han superat la malaltia. A les xifres oficials s’han d’afegir els milions de persones que han patit la malaltia de forma lleu, gairebé de forma imperceptible i que també s’han guarit. Ara toca fer balanç de l’impacte de la pandèmia en l’economia o almenys una primera avaluació, així el Fons Monetari Internacional (FMI) en el seu 2020 World Economic Outlook preveu una contracció del PIB global del 3% quan inicialment la previsió apuntava a una expansió del 3,3%. Com a comparació, i aquestes sempre són odioses, la situació serà la pitjor viscuda d’ençà de la Gran Depressió dels anys 30 del segle passat. Pel que fa a l'any 2021, l’FMI preveu un creixement del PIB global del 5,8%. Aquestes previsions però estan rodejades d’incerteses i es basen en un escenari on la pandèmia es dissipa al llarg d’aquest trimestre i que no es produeixi una segona onada de contagis que porti a un nou confinament.
En el quadre adjunt trobareu les previsions del FMI per l’any en curs i el proper:
Per proximitat geogràfica destaquem la contracció d’Espanya i França per aquest 2020 que es situarà en el 8% i el 7,2% respectivament, mentre que l’esperada recuperació al 2021 es xifrarà en un 4,3% i un 4,5%.
En el vessant macro hem conegut força xifres als Estats Units que no dibuixen un panorama gaire positiu. Pel costat de la demanda, forta caiguda de les vendes al detall al març (-8,7% mensual) que situa la taxa anual en el -6,17%. Per la banda de l’oferta, la producció industrial cedeix un 5,4% mensual al març mentre la taxa anual cau fins al -5,49%. La confiança dels empresaris s’enfonsa com mostra l’índex New York FED Manufacturing que en la lectura del abril cau fins a -78,2 (la majoria dels enquestats ha respost que espera un deteriorament de les condicions) des del -21,5 anterior. La mateixa situació pinta l’índex National Association of Home Buiders (NAHB) que retrocedeix fins a 30 a l’abril des del 72 previ, nivell aquest darrer molt proper a la zona de màxims històrics (78, desembre de 1998).
A nivell micro, avui GoldmanSachs ha publicat el seus resultats trimestrals i com ahir els seus competidors, el benefici net ha caigut amb força fins als 1.120 milions de dòlars respecte al 2.180 milions d’un any enrere. A nivell d’ingressos sí que s’han superat les estimacions del consens dels analistes gràcies sobretot al bon comportament de la divisió de banca d’inversió que s’ha beneficiat dels elevats nivells de volatilitat derivats de la Covid-19.
A Europa ASML ha publicat les xifres trimestrals, com s’esperava després de realitzar un 'profit warning', el dia 30 de març les vendes han experimentat una caiguda per situar-se en els 2.441 milions d’euros, el marge brut s’ha situat en el 45,1%. El benefici net ha ascendit a 391 milions d’euros. Malgrat la companyia no hagi volgut donar unes guies pel conjunt de l’any sí que constata un fort increment de les ordres que se situen en els 3.085 milions d’euros, dels quals 1.500 milions es corresponen a 11 sistemes de litografia ultraviolada extrema, de manera progressiva aquesta tecnologia es va imposant en la fabricació de circuits integrats i en un món digital com el nostre la demanda de circuits integrats no faltarà. Com en aquell anunci de Nike on apareixia un jove Leo Messi, “recorda el meu nom”.
Els mercats de renda variable tanquen la sessió amb fortes correccions davant d’unes dèbils magnituds macro però també pels resultats empresarials publicats. Els inversors novament s’han refugiat en el deute de govern que en el cas del Treasury a 2 anys marcava un rendibilitat mínima històrica per sota del 0,20%. Ningú va dir que seria fàcil.