Dissabte 23 de novembre de 2024
|
08:14 H
Sector financer

Mercats en positiu tot i les caigudes per tancar la setmana

Aquesta setmana, i s’ha de destacar, els mercats acabaran amb alces. L’EuroStoxx50 i l’Ibex35 trencaran cinc setmanes consecutives de caigudes, mentre que l’S&P500 acabarà amb la ratxa negativa de dues setmanes consecutives a la baixa. Aquestes alces havien permès al Dow Jones recuperar més d’un 20% des dels mínims de dilluns, el que va obrir el debat surrealista en la comunitat inversora, de si ens trobàvem en un Bull Market. Es tracta d’un rebot intens davant de les injeccions de liquiditat adoptades pel Congrés dels Estats Units i que, a la vista del repunt de la xifra de peticions setmanals de subsidi d’atur, podria provocar que encara s’injectessin més diners en el sistema. La Reserva Federal no en tanca la porta. De fet, marge de maniobra encara en tenim, als anys 40 coincidint amb la Segona Guerra Mundial el dèficit fiscal dels Estats Units va assolir xifres properes al 25%, i els 2 bilions que s’injectaran en l’economia representen aproximadament un 11% del PIB.

De la mateixa manera que no ens hem de deixar abatre per les adversitats, tampoc ens deixarem portar per aquesta eufòria transitòria. S’ha de mantenir la prudència. Dies enrere manifestàvem que per invertir aquesta tendència s’havien de produir un seguit de condicions, que els mercats haguessin sobrereaccionat i estiguessin sobrevenuts, que les mesures fiscals fossin creïbles i finalment que la pandèmia donés mostres d’estacionalitat. El rebot de la setmana es podria explicar per la sobrevenda i l’impuls de les mesures fiscals que són excepcionals. Pel que fa a la pandèmia, encara estem lluny de què desaparegui, oficialment els Estats Units han superat a la Xina en nombre de casos de Covid-19. Encara ens queden setmanes d’incertesa i la volatilitat es troba en nivells molt elevats, l’índex VIX es situa a nivells de 65.

En la vessant macro hem anat veient alguns efectes de la pandèmia a Occident en forma de caigudes dels nivells d’activitat, caigudes dels nivells de confiança... Aquesta situació encara s’hauria d’allargar i agreujar durant tot el mes d’abril a Europa i fins tot un xic més als Estats Units.

Aquesta tarda als Estats Units s’ha publicat la xifra final de confiança dels consumidors, enquesta elaborada per la Universitat de Michigan, pel mes de març. Caiguda més intensa que la primera estimació fins a nivells de 89,1 respecte al 101 del mes de febrer.

Fem un ràpid repàs a les diferents classes d’actius. Pel deute de govern hem vist caigudes de les rendibilitats i doncs alces de preus tant a Europa com als Estats Units. L’EUR/USD es situa en nivells d’1,10 després d’haver assolit nivells d’1,0635. L’euro s’ha beneficiat de l’increment del dèficit fiscal als Estats Units amb les mesures anunciades per acabar la setmana amb guanys. L’or es situa tímidament per sobre dels 1.600 dòlars la unça recuperant més de 100 dòlars en la setmana, a banda de la incertesa, les mesures expansives poden provocar inflació en el futur. Finalment el petroli no ha pogut reaccionar als estímuls i continua penalitzat per la 'guerra' entre Rússia i l’Aràbia Saudita. El barril de Brent es troba a 24,40 dòlars, mentre el West Texas cotitza a 21,30 dòlars.

Quina ironia, ara que el petroli i la benzina van barats, no podem anar de cap de setmana. Bé ens quedarem a casa! Acabem amb una recomanació cinematogràfica: 'Contagi' del director Steven Soderbergh i un repartiment de luxe.

Dilluns la comentem! Que passeu bon cap de setmana i a seguir igual de bé.