Divendres 22 de novembre de 2024
|
00:35 H
Públic assistent al 18è Fòrum de l'EFA.
Públic assistent al 18è Fòrum de l'EFA. (Foto: M. R. F.)
Autoritats i empresaris que han assistit a l'esdeveniment.
Autoritats i empresaris que han assistit a l'esdeveniment. (Foto: M. R. F.)
El reptes del canvi climàtic, eslògan del 18è Forum de l'EFA.
El reptes del canvi climàtic, eslògan del 18è Forum de l'EFA. (Foto: M. R. F.)
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. (Foto: M. R. F.)
Francesc Mora, president de l'Empresa Familiar Andorrana.
Francesc Mora, president de l'Empresa Familiar Andorrana. (Foto: M. R. F.)
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en el seu discurs d'obertura de l'esdeveniment.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en el seu discurs d'obertura de l'esdeveniment. (Foto: M. R. F.)
Pedro González, president de MoraBanc.
Pedro González, president de MoraBanc. (Foto: M. R. F.)
Elvira Carles, directora Fundación, Empresa y Clima.
Elvira Carles, directora Fundación, Empresa y Clima. (Foto: M. R. F.)
Alfonso Libano, vicepresident de Cobega SA i president de Equatorial Coca-Cola Botting Company, i Carlos Moro, president i fundador de Bodegas Familiares Matarromera.
Alfonso Libano, vicepresident de Cobega SA i president de Equatorial Coca-Cola Botting Company, i Carlos Moro, president i fundador de Bodegas Familiares Matarromera. (Foto: M. R. F.)
Antoni Pintat, president de Crèdit Andorrà.
Antoni Pintat, president de Crèdit Andorrà. (Foto: M. R. F.)
Manel Cerqueda, president d'Andbank.
Manel Cerqueda, president d'Andbank. (Foto: M. R. F.)
Xavier Espot, cap de Govern, durant la seva intervenció.
Xavier Espot, cap de Govern, durant la seva intervenció. (Foto: M. R. F.)
Innovació

El 18è Fòrum de l'EFA, en lluita contra el canvi climàtic

Canillo.- Sota el lema, 'Els reptes del canvi climàtic', i amb el patrocini de Crèdit Andorrà, Andbank i Morabanc, l'Sport Hotel Village de Soldeu s'ha convertit aquest dijous en l'escenari on s'ha celebrat el 18è Fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), amb l'objectiu que experts de diferents sectors empresarials exposin els seus plantejaments i projectes per tal de lluitar contra el canvi climàtic, que val a dir, és un dels objectius de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. El president de l'associació, Francesc Mora, ha recalcat "que el canvi climàtic forma part dels debats polítics" i, en aquest aspecte, ha assegurat que des de l'associació que presideix "no podem passar per alt parlar d'un tema tan important i que ens influeix a tots", i ha desitjat que "tots els ponents sembrin una llavor profitosa amb els seus col·loquis".

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en el discurs d'obertura de l'esdeveniment, ha recalcat que "cada cop més el món empresarial està més conscienciat i involucrat en la preservació del medi ambient i en plantar cara al canvi climàtic". Tal com ha explicat Calvó, basant-se en dades científiques, ha posat de manifest que les zones de muntanya estan enregistrant unes temperatures més altes que anys anteriors, un fet que, segons les projeccions, de cara al 2050 disminuiria la presència de neu a tot al Principat, perjudicant així un dels principals pilars econòmics del Principat. La ministra ha recordat que "tenim marcats tot un seguit d'objectius per tal de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i complir així amb l'acord de París", i ha afegit que les empreses i les seves iniciatives són les que més poden aportar perquè això sigui possible.

La conferència 'Els reptes del canvi climàtic: dades i evolució', presentada per Pedro González, president de MoraBanc, ha estat a càrrec d'Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima. Carles ha parlat de l'evolució de les emissions al llarg dels anys, un comptador que va començar el 1750 amb la Revolució Industrial i que tenia el seu focus a Anglaterra, lloc on es concentraven totes les emissions contaminants, les quals, amb el pas dels anys i fins a arribar a dates actuals, s'han anat estenent per tot el món. Carles ha aprofitat l'ocasió per explicar que la solució a aquest problema recau sobre els boscos, i ha posat en relleu la importància de preservar-los. En termes d'escalfament global, ha anunciat que la temperatura mitjana ha augmentat 1,5 graus, fet que provoca que un alt percentatge de la biodiversitat del planeta desaparegui. "Si aquestes dades es mantenen i segueixen creixent a aquest ritme, la temperatura del planeta a finals d'aquest segle podrà superar els 5 graus, un fet que provocarà l'aparició de desastres naturals i l'extinció de la raça humana", ha lamentat la ponent. El 60% de les emissions contaminants del planeta recau sobre sis països, en primer lloc la Xina, seguit dels Estats Units, l'Índia, Rússia, el Japó i Alemanya. Carles ha assegurat que si aquests països "fan els deures", tots els desastres esmentats "tenen solució". En aquest aspecte, tots ells menys l'Índia, han reduït les seves emissions en els darrers anys.

El president de Crèdit Andorrà, Antoni Pintat, ha estat l'encarregat de presentar la taula rodona, tot i que abans ha aprofitat per recalcar el ferm "compromís de l'entitat per tal de pal·liar els efectes del canvi climàtic en el nostre planeta". A la taula rodona hi ha participat Alfonso Libano, vicepresident de Cobega SA i president d'Equatorial Coca-Cola Bottling Company, i Carlos Moro, president i fundador de Bodegas Familiares Matarromera. Libano ha presentat el programa de sostenibilitat de la marca Coca-Cola, i ha explicat que els fonaments que donen valor a una empresa han canviat de forma molt dràstica, essent la sostenibilitat un dels factors més importants i que més interessen al consumidor. Libano ha recalcat que actualment el seu ventall de productes és molt més variat, amb molta més informació i menys sucre i reduint la grandària dels seus envasos en un 44% en aquelles begudes menors a 250cc. A banda, Libano ha fet especial èmfasi en la reducció d'aigua utilitzada en els seus productes, ja que "és un recurs que es troba en greus problemes d'abastiment, sobretot en el centre d'Europa".

Per la seva banda, Moro ha explicat que des de la seva empresa familiar, Bodegas Familiares Matarromera, "ens hem compromès de forma molt ferma amb la vida i les persones, un compromís que va lligat directament en buscar mètodes de producció que siguin sostenibles". Moro ha reconegut que la seva activitat va directament relacionada amb el canvi climàtic, ja que si les temperatures pugen com ho estan fent, la productivitat es veu perjudicada. Ha explicat que un excés de calor en els vins provoca que aquests tinguin molt més alcohol i un color molt més pobre. Moro ha anunciat que en els anys que venen llançaran el seu projecte sobre sostenibilitat, el qual consisteix en fomentar el compromís per a la protecció de l'entorn i la creació d'un sistema de gestió energètic i ambiental que comprengui diferents punts per tal de complir els seus objectius.

Manel Cerqueda, president d'Andbank, ha presentat Joan Planes, president d'honor del Grup Fluidra i el seu president executiu, Eloi Planes. Tots dos han assegurat que "la sostenibilitat és un negoci", i han afegit que "el que ara és una creença, ben aviat serà una imposició". D'altra banda, han acabat la seva intervenció argumentant que les empreses sostenibles, "si ho són, és perquè treuen un profit econòmic". Xavier Espot, cap de Govern, ha explicat que "la lluita contra el canvi climàtic és la lluita dels nostres temps". En aquest sentit, Espot ha anunciat que des del Govern "vam identificar les principals fonts de CO₂", referint-se a la calefacció i a la mobilitat. Espot ha recalcat que "hem ideat plans per tal de posar-hi una solució, com és el cas de la mobilitat elèctrica". El cap de Govern ha finalitzat les conclusions amb una fita, i és que "l'emergència climàtica requereix de tota la societat".

Notícies relacionades