Escaldes-Engordany.- Mig centenar d’estudiants del màster 'Energy for Smart Cities', que lidera Innoenergy, han treballat aquest dijous a l’Espai d’Innovació d’Andorra diferents reptes plantejats per Actua, FEDA, Andorra Telecom, l’OBSA, el ministeri de Medi Ambient i la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana. Els alumnes, provinents de diferents ciutats i cultures, han arribat després de mesos estudiant les característiques del país.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha estat l’encarregat de donar-los la benvinguda i ha destacat que "Andorra té el potencial per esdevenir un 'open living lab' on els investigadors, emprenedors, ciutadans i l'administració pública es puguin reunir en un entorn basat en dades per provar idees i desenvolupar solucions innovadores". En aquest sentit, Gallardo ha recordat que "Actua Innovació, mitjançant col·laboracions amb altres entitats internacionals com l'European Institute of Innovation and Technology, treballa per oferir el Principat com un territori 'innovation friendly', on el talent jove pugui proposar solucions innovadores als diferents reptes de les futures ciutats intel·ligents ('smart cities')". Per la seva banda, el director d’Actua Innovació, Marc Pons, ha explicat els diversos projectes que s’estan impulsant des d’Andorra.
La jornada s’emmarca dins l’acord que Actua va tancar recentment amb Innoenergy, una entitat especialitzada en projectes d’innovació aplicada a l’energia en ciutats intel·ligents. A més, és membre de l’EIT (European Institute of Technology & Innovation) i té acords amb universitats i ecosistemes de prestigi com els de Barcelona, Estocolm i Grenoble, entre altres. L’acord respon a la voluntat mútua d’impulsar el talent jove i les dinàmiques de treball, amb un alt component d’innovació, i donant respostes als reptes de futur de les ciutats intel·ligents ('smart cities').
Aquest dijous han treballat propostes per donar resposta als reptes plantejats per les entitats andorranes a partir de solucions innovadores, realitzables, i que han de poder tenir una sortida al mercat, fomentant així la creació de potencials 'start-ups' amb un alt grau d’innovació.
Divendres cada grup disposarà de tres minuts de presentació i hauran de ser capaços de mostrar el grau d’innovació i el potencial de cada solució plantejada. Els reptes demanen una proposta d’impacte, destinada a resoldre un problema, dins l’àmbit de l’energia per a ciutats intel·ligents.