Diumenge 24 de novembre de 2024
|
17:33 H
Jornada sobre economia circular celebrada aquest dimarts a l'hotel Màgic d'Andorra la Vella.
Jornada sobre economia circular celebrada aquest dimarts a l'hotel Màgic d'Andorra la Vella. (Foto: SFG)
Empresa

El Govern aposta perquè es reconeguin les empreses que facin ús d'una economia circular

Andorra la Vella.- La jornada sobre economia circular, celebrada aquest dimarts a Andorra la Vella, ha posat de manifest la voluntat d'Andorra de convertir-se en un referent de l'economia circular. En aquest sentit, el president d’Agreda, Miquel Àngel Armengol, ha proposat la creació d’un 'label' propi d’economia circular que, a llarg termini, sigui un requisit indispensable per a operar en el mercat andorrà. Per la seva banda, el president de la CEA, Gerard Cadena, ha destacat l'interès emergent per l’economia circular entre les entitats que representa la patronal, i les col·laboracions creixents que s’estan establint amb França. Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, ha anunciat que des del Govern "tenim previst un projecte de llei de cara a finals del 2020 per regular tota l'economia circular i poder avançar cap a un model diferent del que tenim ara".

L'economia circular descriu un sistema que planteja una producció i un consum sostenible i responsable amb el medi ambient. Es basa en reduir la producció, reparar o reutilitzar els objectes en comptes de tirar-los, i finalment, reciclar-los. Així s'aconsegueix tancar el cicle de vida dels productes i reduir els residus que es generen al mínim. Segons ha explicat Calvó, "són els mateixos ciutadans d'Andorra els que de cara al nou projecte de llei, ens han de fer arribar les propostes de quins creuen que poden ser els millors mètodes per fer-ho possible". Cadena ha proposat l'opció d'incentivar "d'alguna manera" a les empreses que facin un ús responsable (economia circular) dels seus recursos.

Al mateix temps, per a la CEA la jornada d'aquest dimarts "ha servit per fer un pas més en el camí del desenvolupament sostenible, fent ressò en els compromisos internacionals d’Andorra amb l’Agenda 2030 i amb l’acord de París contra el canvi climàtic. D'altra banda, Armengol ha explicat que des d'Agreda "esperen que la futura llei d’economia circular situï els gestors al centre del sistema".

Posar fi al problema dels lloguers

Cadena ha aprofitat l'ocasió per demanar als comuns més implicació en el problema existent a Andorra en referència a l'habitatge. Tal com ha explicat el president de la CEA, "són els comuns els qui tenen les eines necessàries per enviar informació exacta sobre l'estat dels pisos de cada parròquia". Tanmateix, ha assegurat que un dels problemes principals recau en una demanda molt alta en el lloguer i una oferta molt escassa.

Notícies relacionades