En una jornada sobre 'Reducció del dany en tabaquisme' organitzada per la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats (FVEA) en la qual s'han presentat les conclusions d'una enquesta, el doctor Josep Maria Ramon Torrell, cap de la Unitat de Tabaquisme de l'hospital Universitari de Bellvitge, ha afirmat que "el fum del tabac i les substàncies tòxiques presents en ell són les que provoquen la malaltia en si mateixa, no la nicotina".
Ha plantejat la necessitat de comptar amb noves eines per lluitar contra el tabaquisme, ja que "com a professionals, hem de poder fer alguna cosa per a tots aquells fumadors que no volen deixar de fumar".
José Miguel Rodríguez González-Moro, cap del Servei de Pneumologia de l'hospital Príncep d'Astúries d'Alcalá d'Henares, ha incidit que "els tractaments disponibles actualment no sempre funcionen, per això, resulta fonamental contemplar altres alternatives –com el tabac sense combustió o el cigarret electrònic– que, si bé no estan exemptes de risc, poden contribuir a reduir el dany ocasionat pel cigarret tradicional".
D'altra banda, els experts han analitzat les polítiques per a la lluita contra el tabaquisme que s'estan duent a terme en països europeus, com el Regne Unit, on les alternatives al cigarret, com el vaporitzador o cigarret electrònic, ja formen part de les seves polítiques antitabàquiques.
Segons Antonio Serra, catedràtic de Medicina Preventiva de la Universitat de la Llacuna de Tenerife, "durant el 2017, al voltant de 2,8 milions de britànics van utilitzar el cigarret electrònic, sent el principal motiu (48,8%) deixar de fumar, seguit de la percepció de ser menys nocius que els cigarrets convencionals (29,2%)".
Per la seva banda, el Dr. Miquel de la Guàrdia, catedràtic de Química Analítica de la Universitat de València, ha posat de manifest els efectes de la nicotina i els components del fum del tabac: "La combustió del tabac genera monòxid de carboni, amoníac i compostos orgànics volàtils, alguns d'ells extremadament cancerígens ", ha indicat.