Dissabte 23 de novembre de 2024
|
04:23 H
El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, durant la seva intervenció a la cimera ReformBnB Barcelona.
El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, durant la seva intervenció a la cimera ReformBnB Barcelona. (Foto: ACN / Aina Martí)
Turisme

Hotelers de tot el món reclamen fiscalitat similar per a hotels i allotjaments turístics

Barcelona

Associacions hoteleres de tot el món han demanat a les administracions que regulin els allotjaments turístics il·legals, i han proposat mesures per acabar amb aquest "problema global", com un registre obligatori i una fiscalitat similar a la dels hotels. Són dues de les mesures que recull un manifest firmat per més de 30 associacions hoteleres de Barcelona, Nova York, París, Buenos Aires, Londres o Tòquio reunides a la capital catalana a la cimera ReformBnB. Aquesta trobada internacional s'ha plasmat en set peticions del sector a les administracions, entre les quals, definir "clarament" les responsabilitats legals de plataformes com AirBnB i amfitrions, obligar les plataformes a publicar el número de registre dels pisos, limitar l'activitat d'aquests allotjaments per reduir els impactes negatius o assegurar-se que no operen en edificis sense el consentiment dels veïns.

En una cimera de dos dies, aquesta trentena d'associacions s'ha posat d'acord per redactar set mesures que ha presentat el president de l'Associació d'Hotelers de Nova York, Vijay Dandapani, i que, a parer seu, s'han de dur a terme per lluitar contra els allotjaments turístics il·legals i irregulars. El registre obligatori de pisos permetria a les autoritats monitorar i controlar l'activitat dels allotjaments turístics més fàcilment, ha defensat. A més, els hotelers han demanat que les plataformes publiquin el número de registre de tots els apartaments que s'anunciïn en les seves pàgines web.

Aquesta mesura, combinada amb més capacitat de poder vetar plataformes i amfitrions, facilitaria, diuen, l'aplicació de lleis d'impostos. I és que, una de les demandes del col·lectiu d'hotelers és precisament aquesta: el compliment de la regulació fiscal per assegurar una "competència justa". Per això, han reclamat que "un nombre equitatiu de taxes que s'apliquen als hotels" també hagin de ser pagades per la indústria d'allotjaments turístics. Segons els hotelers, les autoritats haurien d'establir limitacions en l'activitat dels pisos turístics per reduir possibles impactes socials negatius, com els que es donen quan aquests allotjaments es converteixen en "hotels il·legals". També han reclamat que s'obligui aquests propietaris a complir amb mínims de seguretat, salubritat i accessibilitat per protegir els clients i el públic. Alhora, han defensat que els veïns i propietaris dels edificis haurien de poder escollir amb qui volen conviure. Per això, han opinat que cal evitar que els apartaments turístics operin sense el consentiment dels veïns.

En general, les associacions hoteleres han instat a les administracions que defineixin "clarament" les responsabilitats legals de les plataformes i dels amfitrions i han reclamat que es regulin "activament" les pràctiques il·legals, controlant i definint les sancions que comporta l'incompliment de la normativa. Les organitzacions s'han compromès a presentar aquestes set mesures a les seves administracions locals, regionals i estatals i també a administracions supranacionals, com la Unió Europea o l'Organització Mundial del Turisme (OMT).

Notícies relacionades