Diumenge 05 de gener de 2025
|
06:39 H
Banderes de la Unió Europea (UE) onegen, aquest dimecres, a les portes de la Comissió Europea a Brussel·les (Bèlgica).
Banderes de la Unió Europea (UE) onegen, aquest dimecres, a les portes de la Comissió Europea a Brussel·les (Bèlgica). (Foto: EFE / Stephanie Lecocq)
Internacional

L'OCDE revisa fortament a la baixa la seva previsió per a Europa

París

L'OCDE ha corregit fortament a la baixa les previsions de creixement per a les principals economies del món aquest any i el pròxim, en particular a la zona euro i el Regne Unit, a causa de la incertesa política, i el fort alentiment del comerç exterior i el Brexit.

En el seu informe de perspectives publicat aquest dimecres, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) calcula que el producte interior brut (PIB) de la zona euro només creixerà un 1% el 2019 (després de l'1,8% de 2018), el que significa vuit dècimes menys del que havia anticipat al novembre. Les coses no milloraran el 2020, amb una alça de l'1,2% a l'eurozona, el que de nou significa quatre dècimes menys del que s'havia estimat fa quatre mesos i mig.

Entre els grans països de la moneda única (en aquest informe només hi ha dades desglossades per als membres del G7 i del G20), els més afectats són Alemanya, amb un increment del 0,7% aquest any (nou dècimes menys) i de l'1,1% el proper (tres menys) i Itàlia, amb un any 2019 de recessió (-0,2%, 1,1 punts menys) i una tímida recuperació el 2020 (0,5%, cinc dècimes menys).

França, menys exposada al comerç mundial, tampoc se salva de l'alentiment, ja que la progressió del seu PIB hauria de limitar-se a l'1,3% tant aquest exercici com el proper (amb tres i dues dècimes menys del que s'havia anunciat al novembre), després de l'1,5% el 2018. La incertesa sobre les conseqüències del Brexit i la debilitat de la zona euro són dos dels factors que llasten el Regne Unit, que tindrà una expansió d'únicament el 0,8% el 2019 (sis dècimes menys de l'avançat al novembre) i el 0,9% el 2020 (dues dècimes menys).

Els autors de l'estudi adverteixen que aquestes prediccions estan condicionades al fet que el Brexit es faci de forma ordenada i no abrupta, amb un període de transició fins a finals de 2020. Una separació de la UE sense acord comportaria "un gran xoc advers per a Europa", amb possible impacte a l'exterior. Per a alguns països petits, en particular Irlanda, Holanda i Dinamarca, amb forts vincles econòmics amb el Regne Unit, les seves exportacions allà podrien caure un 15% a mitjà termini.

Notícies relacionades