Amb motiu del Dia mundial de l’eficiència energètica, aquest divendres s'ha presentat la primera casa passiva certificada d’Andorra, un exemple d’edifici de consum quasi zero d’energia. La casa està situada al Roc de les Comes, a les Bons (Encamp). La casa passiva dota d'estabilitat la temperatura a tota la casa, totes les hores i tots els dies. Redueixen les pèrdues de calor a l'hivern i eviten les entrades de calor a l'estiu, establint així la temperatura ideal a tota la casa. És una construcció unifamiliar, de 300 metres quadrats i que està habitada des de fa dos anys. Després d'any i mig de treball s'ha aconseguit la certificació Passive House de l'Institut Darmstat, la primera a Andorra, que garanteix que l'habitatge compleix una serie de requisits en matèria d'eficiència energètica.
Una casa passiva o casa solar passiva o hàbitat passiu és un tipus de construcció o de casa a la qual s'utilitzen els recursos de l'arquitectura bioclimàtica combinats amb una eficiència energètica molt superior a la construcció tradicional. Es tracta d'una construcció amb un consum energètic molt baix, i que ofereixen durant tot l'any una temperatura ambient confortable sense l'aplicació de la calefacció convencional. El concepte de casa passiva es va popularitzar a les escoles d'arquitectura, a principis de 1980.
En la casa passiva d'Encamp, l'aïllament implantat a l'habitatge permet que totes les habitacions tinguin la mateixa temperatura i, a més, estigui dins dels paràmetres de confort. Això passa perquè s'eviten punts freds que produeixen les habituals fuites energètiques de les cases. El gran aïllament tèrmic implantat en els habitatges passius i les finestres d'última generació, eviten qualsevol canvi de temperatura a l'interior, de manera que no serà necessari produir gairebé calefacció. A més, la poca calefacció o ventilació artificial que pugui necessitar-se, es produeix amb sistemes molt eficients.
Quan l'edifici o l'habitatge és de nova construcció, l'orientació s'adaptarà al sol, per aprofitar al màxim tots els beneficis solars i la llum natural, evitant també els sobreescalfaments d'estiu. En consumir molt poca energia, l'emissió de CO2 és el 90% inferior als sistemes tradicionals, reduint així emissions contaminants que provoquen el canvi climàtic. Les finestres usades en una casa passiva, són de triple vidre i doble cambra d'aire, de manera que no només ens serveix d'aïllament tèrmic sinó que, a més, fan d'aïllament acústic, permetent que els sorolls de l'exterior passin a ser pràcticament imperceptibles. La casa del Roc de les Comes és un projecte materialitzat per Enginesa i per l'enginyer Jordi Llovera.