Una investigació liderada des de la Universitat de Maryland, a College Park (els Estats Units) ha desenvolupat per primera vegada un teixit que és capaç de regular automàticament la temperatura de qui el vesteix en funció de si té fred o calor, o si està suant. Els resultats de l’estudi els publica aquest divendres la revista Science.
Les fibres es contrauen o s’expandeixen en funció de la temperatura i la humitat. Els investigadors de la Universitat de Maryland han creat unes fibres sensibles a la radiació infraroja i a la humitat. Si les fibres s’escalfen o s’humitegen, com pot passar si una persona té calor i sua, les fibres es contrauen. Això provoca que s’eixamplin els espais entre els fils i permet que s’escapi més ràpidament la calor corporal. Per contra, si les fibres es tornen més fredes i seques, el fil s’expandeix i es tanquen els espais entre les fibres. D’aquesta manera, el teixit evita que marxi la calor corporal.
La reacció és gairebé instantània, de manera que abans que la gent s’adoni que s’està acalorant, el teixit ja podria estar refredant-los. Min Ouyang, professor de física a la Universitat de Maryland i coautor de l’article, assegura que "el cos humà és un radiador perfecte, ja que emet calor ràpidament". Min Ouyang recorda que "durant tota la nostra història, l'única manera de regular aquest radiador ha estat posar-nos o treure'ns roba".