Encamp.- El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, s'ha mostrat molt favorable i predisposat per recollir el guant que aquesta setmana llençava l'alcalde de la població de l'Alta Cerdanya, Marius Hugon, per unir a través de connexió ferroviària Porta i el Pas de la Casa. Malgrat que encara no hi ha res en ferm i només són declaracions i intencions de recollir uns estudis del 2009, la Cambra de Comerç ha apuntat que no hi ha cap projecte descartat i aquest diumenge Torres ha catalogat la proposta “d'interessant”. “Tenir un nou accés i un altre punt d'entrada al Pas de la Casa i a Andorra que no sigui via cotxe és important i interessant”, ha apuntat el cònsol.
El màxim mandatari comunal ha deixat clar que tot el que saben, de moment, ha estat via premsa i no hi ha hagut cap contacte amb les autoritats franceses. Però ha volgut deixar clar que si aquestes intencions en algun moment es materialitzen i hi ha una predisposició per totes les parts “el comú no té cap inconvenient en ser-hi i estarà al costat de la iniciativa”. Pel que fa a l'impacte mediambiental que podria causar la perforació de la muntanya per ubicar-hi el metro, Torres l'ha catalogat de “mínima” perquè es faria sota terra.
Doblar el domini esquiable
En un altre ordre de coses, el cònsol també s'ha mostrat convençut que el domini esquiable Pas de la Casa-Grau Roig podria créixer més del doble en els propers anys. Aquesta possibilitat, però, està supeditada a arribar a un acord amb Saetde per poder tirar endavant un nou concurs públic per la concessió dels terrenys, actualment en mans de l'empresa liderada per la família Viladomat per als proper 19 anys. La intenció de la corporació és que la concessió del camp de neu, en el nou concurs, sigui de 50 anys perquè es puguin tirar endavant les inversions i infraestructures que el comú demana, entre elles l'ampliació i creació de noves pistes d'esquí. “Aquesta solució és la forma més legal i que més garanties dona a ambdues parts”, ha defensat Torres. En el nou plec de bases també hi estarien inclosos els polèmics terrenys de Concòrdia.
Però tot plegat passa per un acord amb Saetde, que actualment encara s'està negociant, perquè sinó el concurs no es podria tirar endavant, ja que encara li queden 19 anys de concessió. “Estem treballant i no vull avançar dates, però la voluntat és poder tancar un acord per treure el concurs abans del final de la temporada d'esquí d'enguany”, apunta el cònsol. Entre les claus de la negociació hi ha la de crear un plec de bases on hi figurin algunes garanties per a Saetde, donat que, al tenir publicitat i concurrència, pot ser que el guanyador sigui una altra empresa.
Finalment pel que fa al recent aprovat Pla director de dinamització de la parròquia, el cònsol espera que aquest febrer es pugui ratificar un acord entre majoria i minoria perquè es garanteixi l'acompliment del pla en futures legislatures. “Guanyi qui guanyi les eleccions ens hem de comprometre a tirar endavant el pla”, ha argumentat Torres. Per enguany ja hi ha una partida de 400.000 mil euros per poder començar a tirar endavant les iniciatives que marca el pla.