Divendres 10 de gener de 2025
|
10:58 H
Els representants sindicals i empresarials, presents a la reunió que han mantingut aquest dimarts al matí amb el Govern per tractar les mesures socials.
Els representants sindicals i empresarials, presents a la reunió que han mantingut aquest dimarts al matí amb el Govern per tractar les mesures socials. (Foto: M. F.)
Sector públic

Acceptació dels empresaris de les mesures socials, mentre que els sindicats les consideren insuficients

Andorra la Vella.- Valoració desigual la que han fet tant els empresaris com els sindicats al sortir de la reunió en què el Govern els ha presentat les mesures socials per millorar la situació de les classes mitjanes. Així, mentre que des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) s’accepten, en certa manera, aquestes propostes, des del sindicats les consideren insuficients.

Així, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, s’ha mostrat contundent en destacar que estaven “molt decebuts” després de la trobada ja que pensaven que algunes de les seves propostes podrien ser contemplades i no ha estat així. “Anàvem a fer un bon dinar i ens hem quedat amb un cafè sense sucre”, ha ironitzat, afegint que “es pot i s’ha d’anar molt més enllà” de les propostes que ha plantejat l’executiu. “Si amb aquestes mesures volen dinamitzar l’economia dels treballadors malament anem”, ha destacat, afegint que després de deu anys de govern demòcrata “alguna responsabilitat” tenen de la situació de descontentament actual i ha lamentat que “l’herència sigui misèria i companyia”.

Des del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) el seu secretari general, Guillem Fornieles, ha lamentat que es tracti d’un gest “per rentar-se la cara” i que ha estat “una caricatura del que podrien haver fet temps enrere”. En aquest sentit, ha circumscrit aquestes mesures a la manifestació que hi va haver el mes de desembre i al fet que ja estiguem “en precampanya”. A més, ha conclòs que amb aquestes propostes “la desigualtat i la pobresa no s’acabarà” i creu que la justificació de la rebaixa de l’IPC com a argument de com es poden finançar-les no és vàlida, ja que haurien hagut de ser en el pressupost “d’entrada” i no perquè “ara sobren uns calers”. També creu insuficient la mesura per al lloguer.

Des de la patronal, el president de la CEA, Gerard Cadena, ha lamentat que les mesures no s’hagin consensuat i considera que de cara a d’altres ocasions el que caldria és “un diàleg per tractar els temes” ja que ha recordat que hi ha qüestions que tenen una afectació molt important, com és el cas d’aquestes mesures i ha afegit que ara el que volen és analitzar-les amb deteniment.

Des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis el seu president, Miquel Armengol, ha posat en relleu que ells hi han anat “com a espectadors” tenint en compte que “no són ni patronal ni sindicats” tot i que el seu rol és el de “fer el màxim per dinamitzar” l’economia del país. Armengol considera “correctes” aquestes ajudes “puntuals”. D’aquesta manera, ha valorat que és evident que hi ha una problemàtica i que calien solucions “transitòries”, tot i ser conscients que cal una anàlisi més a fons sobre la situació. En aquest sentit, ha aplaudit que hi hagi el compromís de l'executiu d'analitzar més abastament la qüestió de l’habitatge.

De la seva banda, el president de la Petita i Mitjans Empresa (PIME), Marc Aleix, ha destacat les mesures, en el seu conjunt, són insuficients ja que “no és el que cal a l’economia”, tot i que ha admès que “tot és començar”. En aquest sentit, ha defensat que s’hauria de ser més ambiciós i vetllar perquè realment els treballadors puguin estar “contents” ja que això té una repercussió en les empreses i, per extensió, en l’economia. 

Ja fora de les valoracions dels assistents a la trobada, Progressistes-SDP han titllat de “broma de mal gust, electoralisme, improvisació i una poca soltada” les mesures anunciades. Tot i que algunes de les propostes no els semblen malament, critiquen que s'haurien d'haver pres fa molt temps. De fet, han titllat l'executiu i DA de ser còmplices i d'haver contribuït, amb les seves mesures, a portar el país a la situació actual. “Són responsables de la desesperació i del clima de revolta social perquè n'eren conscients i no han fet res per preservar la qualitat de vida”, ha replicat el candidat d'SDP, Josep Roig. Les crítiques progressistes s'han centrat, sobretot, amb la reforma relacionada amb el preu del lloguer, ja que creuen que la proposta és una  improvisació i que, a més, contradiu la feina feta per l'executiu. Defensen que cal ampliar el parc d'habitatge de protecció social perquè “no hi ha el suficient”, i per altra banda també incrementar les ajudes.

Notícies relacionades