Diumenge 24 de novembre de 2024
|
01:00 H
El diputat del Partit Demòcrata, Emanuele Fiano, intervé durant el debat del pressupost d'Itàlia a la cambra de diputats el 30 de desembre.
El diputat del Partit Demòcrata, Emanuele Fiano, intervé durant el debat del pressupost d'Itàlia a la cambra de diputats el 30 de desembre. (Foto: EFE)
Internacional

L'economia del 2019 estarà dominada per la incertesa

Andorra la Vella.- Aquest any serà un exercici marcat en l'àmbit econòmic por una intensa incertesa. Hi ha divisió d'opinions en cadascun dels temes que més preocupen l'economia mundial entre els quals hi ha el Brexit, la guerra comercial EUA-Xina, el petroli o Itàlia, entre d'altres. Els optimistes sostenen que la demanda global continuarà sent sòlida, que la inflació està controlada i que qualsevol desacceleració que es produeixi serà superficial. Els pessimistes creuen que aquest any serà un període d'incertesa política i, per tant, en els propis mercats; es prolongaran les tensions comercials i les borses de tot el món no aixecaran el vol.

Pel que fa a la guerra comercial EUA-Xina, tot i que els dos països van acordar una treva temporal, és difícil preveure si es mantindrà la calma. Si es reprenen les hostilitats, hi haurà més aranzels i les barreres entre les dues economies més grans del món seran encara més altes. La Xina vol tenir un accés més grans als mercats sense renunciar a les seves ambicions de crear una economia basada en l'alta tecnologia que li permeti liderar aquest sector.

Cal seguir atentament l'evolució de les negociacions així com les fluctuacions en el preu del petroli. Durant el 2018 ha patit caigudes descontrolades fins arribar als 50 dòlars (43,69 euros) per barril després de superar els 75 dòlars (65,55 euros) el mes d'octubre. Com en tota previsió, hi ha la part negativa si es pensa que els preus més baixos són el reflex d'una demanda feble marcada, a més, pels anuncis de retallades en la producció, cosa que afectarà, especialment, les economies que depenen de l'energia. No és agosarat, però, preveure que uns preus més barats estabilitzaran el consum, rebaixaren els dèficits estatals i limitaran la inflació. Les retallades en la producció de 1,2 milions de barrils per dia tampoc haurien de perjudicar el conjunt de l'economia.

A més del petroli, un tema que afectarà i molt el continent europeu és el de l'euro. Hi ha motius per creure que el desafiament del Govern italià a la Unió Europea (UE) per qüestions pressupostàries provocarà una crisi a la moneda única. El Banc Central Europeu (BCE) es podria veure obligat a intervenir pressionant el fràgil consens polític que manté unit a l'euro. Hi ha diversos analistes, però, que insisteixen que el suport a l'euro es troba en un nivell rècord a Itàlia i a la resta d'Europa. La gran incògnita és saber com afectarà a l'euro la sortida del Regne Unit de la UE. El Banc d'Anglaterra ja ha avisat que aquest escenari farà que l'economia es contregui fins un 8% i que la lliura esterlina perdi un quart del seu valor. Una sortida sense acord pot afectar i molt els mercats financers. Una altra història serà si el Govern britànic arriba a un bon acord amb Brussel·les que tingui el suport del parlament de Westminster.

Notícies relacionades