Dissabte 23 de novembre de 2024
|
19:09 H
Seu central de Google.
Seu central de Google. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Google obté a Lituània una llicència per operar com 'fintech'

Andorra la Vella.- Google Payment Lithuania ha obtingut una llicència per part del Banc de Lituània (Lietuvos Banka) que autoritza a la firma propietat d'Alphabet, la matriu de Google, a operar com a entitat de diners electrònics, no només a Lituània, sinó en la totalitat de l'Espai Econòmic Europeu. "Un cop aconseguida la llicència com a entitat de diners electrònics, la companyia podrà emetre diners electrònics i proporcionar serveis de pagament per garantir el bon funcionament dels seus mercats a tot Europa, a més de treballar en altres serveis de pagament per als consumidors dins de l'Espai Econòmic Europeu ", ha indicat el banc central lituà.

No obstant això, un portaveu del Lietuvos Banka ha precisat que "no és ben bé una llicència bancària". D'aquesta manera, la filial de Google estarà autoritzada per emetre i bescanviar diners electrònics, així com per proporcionar serveis de pagament, però "no tindrà el dret d'acceptar dipòsits o proporcionar crèdits als consumidors".

Google se suma així a altres gegants d'Internet com Amazon, amb llicència a Luxemburg, o Facebook, que va obtenir el 2016 la seva llicència a Irlanda per operar com a entitat de diners electrònics i que està registrada a Espanya per oferir els seus serveis des de finals de 2016 com Facebook Payments International Limited.

Segons el Banc d'Espanya, el procediment de notificació per a l'obertura de sucursals i lliure prestació de serveis a Espanya per entitats de diners electrònics d'altres estats de la Unió Europea queda condicionat al fet que la institució rebi una comunicació de l'autoritat supervisora ​​del país d'origen de l'entitat de diners electrònics. D'aquesta manera, en el cas de sucursals, un cop rebuda la notificació, el Banc d'Espanya ho ha de notificar a l'entitat de diners electrònics i aquesta, després d'haver inscrit la sucursal en el Registre Mercantil, procedirà igualment a la seva inscripció en el Registre Especial del Banc d'Espanya.

"A partir de la inscripció, la sucursal podrà iniciar les seves activitats, però ha de comunicar al Banc d'Espanya la data de l'inici efectiu", especifica l'entitat dirigida per Pablo Fernández de Cos, afegint que la lliure prestació de serveis es podrà iniciar tan aviat com el Banc d'Espanya rebi la comunicació de l'autoritat supervisora ​​del país d'origen.

Lituània compta amb més d'un centenar de companyies 'fintech' amb llicència, segons les dades del banc central del país, la major part de les quals desenvolupen activitats relacionades amb serveis de pagament, l'emissió de diners electrònics, així com préstecs P2P i plataformes de 'crowdfunding'. "El final de l'any reflecteix els nostres esforços i l'experiència acumulada en els últims anys per desenvolupar activament un ecosistema propici per a les 'fintech' a Lituània", va destacar Marius Jurgilas, conseller del Lietuvos Banka.

En aquest sentit, el representant del banc central lituà va destacar que els beneficis del marc regulador al país i les prestacions que ofereix han estat reconeguts per 'start-ups' i 'fintech' de talla mundial. De fet, el 13 de desembre el Banc Central Europeu (BCE) va concedir a instància del regulador financer lituà una llicència bancària especialitzada a Revolut Technologies, mentre el Lietuvos Banka va atorgar una llicència d'entitat de diners electrònics a Revolut Payments.

D'aquesta manera, Revolut Technologies pot acceptar dipòsits i concedir crèdits al consum, tot i que no estarà autoritzada a prestar serveis d'inversió, per al que necessitaria una llicència bancària completa.

Notícies relacionades