Dilluns 25 de novembre de 2024
|
14:28 H
Joies de la col·lecció inspirada en la clau del jaciment de la Margineda.
Joies de la col·lecció inspirada en la clau del jaciment de la Margineda. (Foto: Molines Patrimonis)
Montserrat Cardelús, de Molines Patrimonis, i Carme Bartumeu, de Pons i Bartumeu, a la presentació de les joies.
Montserrat Cardelús, de Molines Patrimonis, i Carme Bartumeu, de Pons i Bartumeu, a la presentació de les joies. (Foto: Molines Patrimonis)
Empresa

Una col·lecció de joies s'inspira en la clau del jaciment de la Margineda

Andorra la Vella.- La joieria Pons i Bartumeu ha presentat la col·lecció 'Medieval jewels' (joies medievals) inspirades en la clau del jaciment de la Margineda. La història explica que fa 700 anys, cap a l'any 1315, un ferrer andorrà va fer una clau de ferro per obrir una de les portes del recinte medieval de la Margineda. Però va fer quelcom més que una clau, va fer una petita obra d'art, que avui, 700 anys després, continua sent un gran treball d'artesania i creativitat. Les dents, l'argolla, la cadena que la sosté, són d'una bellesa i equilibri plenament contemporanis. Per aquest motiu, Pons i Bartumeu ha decidit fer una col·lecció de joies inspirada en aquesta clau. Pons i Bartumeu, dedicada a la venda al detall de joies, rellotges i articles de regal, va ser fundada l'any 1951 per Manel Pons i Enric Bartumeu. El primer establiment es va obrir a la plaça Rebés amb el nom de Loriandor.

La iniciativa amb les joies inspirades en la clau del jaciment de la Margineda ajuda a la difusió d'aquest monument. Es tracta d'un dels jaciments medievals més importants documentats a Andorra i un dels més destacats de la vessant sud dels Pirineus. El jaciment es troba situat en uns terrenys propietat de la família Cardelús-Maestre i des de l’any 2007 Molines Patrimonis finança les diferents campanyes d’excavacions que s’hi duen a terme.

També des de l’any 2010, compta amb l’ajuda del Govern d’Andorra a través de les subvencions atorgades per la restauració i conservació del patrimoni cultural. L’any 2012 Molines Patrimonis, el Govern d’Andorra i el comú d’Andorra la Vella van signar un conveni segons el qual les dues institucions públiques es comprometien a col.laborar en la recuperació del jaciment i a treballar plegats per la seva posada en valor. El conjunt arqueològic ocupa una àrea de més de 4.000 metres quadrats, dels quals 1.500 ja s’han excavat.