Andorra la Vella.- Més d’un centenar de persones amb discapacitat tenen un contracte laboral amb una empresa, ja sigui a través de la xarxa d’empreses inclusives o, per exemple, de la prestació de serveis de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, tal com ha assenyalat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en el marc de la primera Jornada d’inclusió laboral que s’ha celebrat al centre de formació professional d’Aixovall i que ha servit per “evidenciar casos d’èxit” d’empreses que han incorporat a les seves plantilles persones amb diversitat funcional.
Espot ha defensat que les empreses que han integrat persones amb discapacitat “s’han enriquit” i ha valorat, per exemple, la bona acollida que ha tingut la xarxa d’empreses inclusives, en la qual hi ha una vintena d’entitats que donen feina, també, a una vintena de persones. Properament altres tres o quatre empreses s’inclouran en aquesta xarxa, tal com ha avançat Espot. D’aquesta manera, el titular d'Afers Socials ha valorat que quan aquest iniciativa es va posar en marxa no es pensaven que tindria aquesta acceptació, ja que ha reconegut que de vegades “no és fàcil” canviar certs tabús i maneres de funcionar. “La resposta ha estat més positiva del que pensàvem”, ha remarcat, i demostra, ha afegit, que “el teixit empresarial està implicat en qüestions d’àmbit social”.
El titular d’Afers Socials ha recordat que fins a la legislatura passada una persona amb discapacitat que volia ser contractada ho havia de ser “obligatòriament” a través d’un programa, per exemple, de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. A través dels canvis fets al Servei d’Ocupació, ara aquestes persones entren dins els circuits ordinaris, la qual cosa no vol dir, ha incidit Espot, que no tinguin una atenció personalitzada o que un cop tenen feina no comptin amb els suports necessaris.
Pel que fa als incentius que es donen a les empreses perquè contractin persones amb discapacitat, el titular d’Afers Socials ha recordat que per exemple el Govern es fa càrrec de la cotització a la CASS, la qual cosa suposa un cost per a les arques de l’estat d’uns 500.000 euros a l’any. Ha admès, però, que “no es tanca la porta” a què hi puguin haver altres avantatges fiscals perquè les empreses contractin una persona amb discapacitat.
La jornada que s’ha organitzat aquest dilluns forma part de l’estratègia d’inserció laboral de les persones amb discapacitat per al període 2016-2019 del Govern, en el marc de la qual s’han fet accions com les esmentades de la xarxa d’empreses inclusives o els canvis al Servei d’Ocupació. Espot ha volgut incidir en el seu discurs inaugural en el guany que suposa no només per a les empreses sinó per al PIB dels països la inclusió de les persones amb diversitat funcional. Durant la jornada s’han posat sobre la taula algunes dades, com que a Andorra un 45,7% de les persones amb discapacitat en edat laboral estan treballant, que un 7,5% busquen feina i que un altre 45% no treballen ni busquen treball. En aquest sentit, la doctora en psicologia social Sara Berbel ha destacat que caldria preguntar-se si dins aquest darrer 45% hi ha persones que podrien treballar i no ho fan per una situació de “desesperança”, i ha conclòs que cal estimular-les perquè s'animin a inserir-se al món laboral. També ha fet esment a un estudi de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis que evidencia un baix nivell de contractació i que en el 90% els contractes els fan empreses grans.