Diumenge 24 de novembre de 2024
|
06:44 H
Uns visitants observen un dels projectes de l'estand d'Andorra a l'Smart Expo.
Uns visitants observen un dels projectes de l'estand d'Andorra a l'Smart Expo. (Foto: EFE)
Una visitant prova unes ulleres de realitat virtual a l'estand d'Andorra.
Una visitant prova unes ulleres de realitat virtual a l'estand d'Andorra. (Foto: EFE)
El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya a l'Smart Expo.
El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya a l'Smart Expo. (Foto: EFE)
Innovació

Andorra mostra el seu potencial com a laboratori per a solucions intel·ligents

Barcelona

Andorra s'han convertit en un laboratori perquè administracions i empreses provin les seves solucions intel·ligents gràcies al projecte Casa de la muntanya, que també ofereix la possibilitat d'experimentar l'orografia andorrana en la distància. Aquest és un dels projectes que ha portat aquest any a la reunió de ciutats intel·ligents Smart City Expo World Congress, que ha arrencat aquest dimarts al recinte Granvia de Fira de Barcelona, ubicat a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

Casa de la muntanya compta amb el suport de l'agència de promoció econòmica, Actua; del comú d'Ordino, de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA) i del Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma). El director d'Actua Innovació, Marc Pons, ha destacat que aquesta iniciativa té dues potes: l'espai físic situat a Ordino i la part més conceptual de "banc de proves" per a aplicacions tecnològiques. En la part física, ha detallat, s'han habilitat diferents aplicacions tecnològiques i jocs interactius perquè els visitants puguin experimentar les emocions que senten els que, per exemple, llisquen amb esquís per la muntanya.

La part de laboratori, en canvi, va més dirigida a empreses i administracions que vulguin explorar solucions per millorar l'experiència dels qui van a la muntanya, així com per garantir una millor sostenibilitat mediambiental.

Així, un dels projectes que s'està desenvolupant, de la mà de Protecció Civil, és l'ús de sensors per preveure inundacions en època de desglaç quan conflueixin un elevat curs dels rius amb l'acumulació de neu susceptible de fondre's. També s'estan analitzant aplicacions dirigides a millorar l'experiència i la seguretat en esdeveniments esportius, com la carrera 2.900.

En aquest cas, s'usa una aplicació que permet projectar el recorregut, les estadístiques i les constants vitals del corredor en temps real, fet que permet que els seus familiars i amics "visquin" el minut a minut de la carrera, però també facilita l'actuació dels serveis d'emergència en cas d'accident. Altres de les iniciatives que Andorra ha portat fins a l'Smart City Expo són un dispositiu anomenat Arbres al vent, que s'usa per generar energia i és fruit d'una iniciativa ciutadana que va guanyar en els pressupostos participatius.

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha ressaltat que es tracta d'una iniciativa que va néixer en una escola com a resultat de les polítiques transversals de foment de la innovació que aplica el Govern.

De la seva banda, el ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha sostingut que l'aposta per l'àmbit de l'R+D que va fer Andorra el 2013 ja està donant resultats i ha permès diversificar l'economia d'aquest país, que ha aprofitat la seva mida petita per, servint-se del concepte d''smart city', reivindicar-se com una 'smart country'. Una prova de l'avanç fet en aquest àmbit, ha recalcat Saboya, és que en aquesta ocasió les institucions d'Andorra han acudit a l'Smart City Expo acompanyats de vuit empreses que venen les seves tecnologies a l'estranger.

Notícies relacionades