Divendres 10 de gener de 2025
|
14:16 H
El ministre portaveu aquest dimecres, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
El ministre portaveu aquest dimecres, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. F. )
Sector públic

El salari mínim arribarà als 1.033 euros el 2019

Andorra la Vella

El Govern preveu un nou increment del salari mínim per l'any que ve en funció de l'IPC del 2018. Segons es desprèn del decret aprovat aquest dimecres en sessió de consell de ministres, la retribució mínima anirà lligada a aquest índex però no podrà ser més baixa que un 1,5%. Tal com indiquen les previsions tot sembla indicar que l'IPC se situarà vora l'1,7%, però en cas que finalment baixés més enllà de l'1,5% l'increment salarial no aniria més avall d'aquest darrer percentatge. D'aquesta manera, si finalment l'IPC se situa per sota de l'1,5% el salari mínim se situarà en 1.033,07 euros (de 47,68 euros diaris) i si es confirma l'1,7% l'augment del salari mínim se situaria fins als 1.034,76 euros mensuals.

Aquesta vegada el ministre portaveu, Xavier Espot, ha assenyalat que aquest increment respon al compromís assumit a principis de la legislatura d'apujar el salari mínim un 1,5% anualment. De fet, al llarg de la legislatura s’ha incrementat el salari mínim en un total del 7,39%, passant dels 962 euros mensuals de l’any 2015 als 1.033,07 euros, com a mínim, per al 2019.

Catorze dies de festa

El consell de ministres també ha servit per aprovar el calendari laboral que atorga, novament, catorze dies festius per als sectors de la construcció, les indústries en general, les oficines, els establiments bancaris, les perruqueries, el transport i la distribució de mercaderies i els serveis no relacionats directament amb el turisme. Aquests festius són de compliment obligatori, retribuïts i no recuperables i són, entre d'altres, l'1 de gener, 14 de març, 8 de setembre o Nadal. A aquests catorze dies cal sumar els quatre dies màxims que estableix cada parròquia.

El decret també detalla que els treballadors dels sectors relacionats directament amb el turisme gaudiran de la mateixa quantitat de dies festius, retribuïts i no recuperables, però, a causa de les particularitats del sector, les festes poden traslladar-se a qualsevol altre dia, per acord entre les parts. Les festes que no poden traslladar-se de dia són: Cap d’Any, el Dia de la Constitució, la festivitat de Nostra Senyora de Meritxell, i el dia de Nadal, que són d’obligat compliment. Si durant aquests quatre dies, per necessitat del sector, l’assalariat presta els serveis a l’empresa, s’haurà de compensar aquesta activitat traslladant el dia festiu a un altre dia, i a més, donant a l’empleat un altre dia de festa suplementari retribuït.

Pel que fa la possibilitat de treballar en dies festius per aquells sectors no directament relacionats amb el turisme, el Govern ha mantingut les modificacions aplicades durant l'any passat que ho permeten fer si l'empresa ho sol·licita al ministeri i té una justificació d'interès públic, per necessitats organitzatives pròpies de l'empresa o per motius d'urgència. Espot ha recordat durant la roda de premsa que aquesta situació ja era “una pràctica reiterada i existent des de fa anys” i que la modificació li va donar “seguretat jurídica” al treballador i va establir com s'havien de recuperar els dies treballats. Alguns partits de l'oposició van criticar en el seu moment aquest mecanisme com un element que impulsava una flexibilització excessiva dels drets dels treballadors.

Notícies relacionades