Des de fa uns mesos, l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) –l'antiga INAF– també controla i supervisa el sector de les assegurances. Aquest fet ha obligat l'entitat a implicar de manera directa quatre persones i també ha provocat un increment dels recursos. Així ho ha apuntat aquest dimarts al matí el ministre de Finances, Jordi Cinca, després que Raül González Fernández renovés el càrrec com a president del consell d’administració de l'AFA.
Cinca ha valorat molt positivament la renovació i ho ha argumentat per l'experiència acumulada aquest darrers set anys per Fernández, fins i tot amb l'afer BPA, perquè “dona garantia de continuïtat”. El titular de Finances ha recordat que Andorra està en plena regulació i adaptació del sector financer a “una nova realitat i, per tant, el paper del supervisor és cabdal”.
En relació a les transposicions fruit de l'acord monetari, Cinca ha apuntat que la prioritat no només la fixa Andorra sinó que és fruit del treball conjunt amb la UE i a vegades els calendaris no sempre són compatibles amb el ritme legislador ni amb el fet de desenvolupar lleis simultàniament. Tot i això, ha situat la llei de solvència i liquiditat, que ja està a tràmit parlamentari, i la modificació de la llei de protecció dels clients i de les entitats financeres com els dos projectes claus a aprovar abans d'acabar la legislatura.
Raül González Fernández ha apuntat que la tasca de l'entitat de revisió i supervisió, i també tota aquella feina relacionada amb la transposició de l'acord monetari, no acaba mai. “Anem assumint de manera constant tots els canvis en les directives que es decreten a nivell europeu, és una tasca que no finalitzarà, cada any es renova l'annex de l'acord”, ha explicat.
Per això, ha apuntat que no hi ha un gran projecte o repte cabdal per al seu nou mandat de sis anys. “És un projecte diari de supervisar les entitats financers i asseguradores i continuar amb la tasca de sonar suport d'assegurament tècnic a l'executiu”. Pel que fa als cinc anys que tenen els asseguradors per adaptar-se i complir amb els ratis de solvència, Fernández l'ha qualificat de “considerable”. Algunes entitats havien mostrat el neguit que l'adaptació completa al 2023 era poc temps.
Finalment, el president de l'AFA ha apuntat que la plaça financera “ha mostrat la seva força i rigor” per haver superat l'afer BPA a la vegada que suportava la nova regulació fiscal i ha assumit que és un repte assolir aquests canvis tant per l'AFA com per les entitats. En relació a possibles fusions de bancs del país per superar dificultats s'ha limitat a dir que “els rumor són rumors”.