Prop d'un centenar de persones han participat en la quarta edició del Taller Ocupacional a la Seu d’Urgell, en el qual hi han pres part una vintena d'empreses. La meitat d'aquestes provenen d'Andorra i també n'hi ha de comarques veïnes com la Cerdanya i el Pallars, a més de les de l'Alt Urgell, on enguany s'ha registrat un increment en el nombre de firmes representades.
Pel que fa al Principat, s'estima que l'oferta d'ocupació de cara a la campanya d'hivern continuï a l'alça i es situï al voltant de les 4.000 contractacions, segons ha explicat el director del Servei d'Immigració del Govern d'Andorra, Jesús Guardiet, que ha afegit que el nombre de treballadors fronterers supera les 1.500 persones. Guardiet ha confirmat que, després dels anys de crisi econòmica, el flux de treballadors fronterers ha tornat a "reactivar-se". Guardiet ha recordat que, d'entre documentació necessària per poder accedir a una feina al Principat, cal presentar un certificat d'antecedents penals i un altre on hi consti l'estat civil.
Una de les novetats d'enguany ha estat la de segmentar la participació de les persones que busquen un lloc de treball en dos tipus de perfils professionals. D'aquesta manera, al matí s'han dut a terme entrevistes individuals als interessats en feines dels sectors del comerç, l'hostaleria, la restauració i la vigilància i seguretat. En aquesta primera fase s’han realitzat un total de 180 contactes entre demandants i empreses. A la tarda ha estat el torn de les que busquen persones formades en administració i direcció d'empreses, enginyeria, informàtica i màrqueting.
La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'ajuntament de la Seu d'Urgell, Mireia Font, ha explicat que a la trobada entre empreses i persones demandants d'ocupació hi tenen molt pes les firmes procedents d'Andorra, que representen la meitat de les que hi han pres part en aquesta quarta edició. En aquest sentit, ha dit que moltes d'elles "demanden molts perfils" però també ha destacat el fet que enguany s'hi hagin sumat més empreses de l'Alt Urgell, a més de les que venen de la Cerdanya i el Pallars.
El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha ressaltat el paper que tenen les administracions a l'hora de dur a terme "tots els esforços per posar instruments que permetin encarar a les empreses a trobar el personal que necessiten" així com també, ha dit, en el cas de les "persones que són demandants d'ocupació".
Fierro ha volgut contextualitzar la iniciativa amb l'evolució positiva que ha experimentat el mercat de treball aquests darrers anys. Quan es va organitzar la primera edició del taller ocupacional a la comarca hi havia gairebé 1.500 persones aturades i que, ara per ara, la xifra és de poc més d'un miler; concretament, de 1.026, segons les dades que ha facilitat la directora de l’Oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a la Seu, Elisa Farré.
Una de les empreses que ha participat al 'workshop' és l'Associació Menja't l'Alt Urgell. Una de les integrants d'aquesta entitat, Marisol Salvadó, ha explicat que han decidit anar-hi perquè busquen un perfil professional d'una persona polivalent que els ajudi a promocionar la tasca dels productors artesans de la comarca. En aquest sentit, ha valorat positivament la iniciativa, que veu com una "manera fàcil de contactar amb gent" d'una forma més concentrada que posant un anunci amb l'oferta del lloc de treball.
El Taller Ocupacional, que s'ha dut a terme a les instal·lacions del Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP), ha estat organitzat per l'ajuntament de la Seu d'Urgell, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i l'Oficina Jove de l’Alt Urgell.