Dissabte 23 de novembre de 2024
|
17:17 H
El secretari general de l'OCDE, José Ángel Gurría.
El secretari general de l'OCDE, José Ángel Gurría. (Foto: OCDE)
Internacional

L'OCDE rebaixa les seves previsions de creixement mundial per al 2018 i 2019

Andorra la Vella

L'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha ​​rebaixat aquest dilluns les seves perspectives de creixement de l'economia mundial per 2018 i 2019, que va deixar en el 3,7% per a tots dos anys, i ha advertit que hi ha senyals que indiquen que l'avanç del PIB global pot haver arribat al seu màxim. En el seu informe de perspectives internes, que revisa les previsions semestrals llançades al maig, l'OCDE ha destacat que aquest augment del 3,7% és una i dues dècimes inferior, respectivament, al calculat fa menys de quatre mesos per a aquest any i el pròxim.

Per al conjunt del G-20, el grup de grans països desenvolupats i emergents, augura una pujada del 3,9% el 2018 i del 3,8% el 2019, un i tres dècimes menys, i a la zona euro retalla dues dècimes, fins el 2 i el 1,9%. La caiguda més destacada respecte al que indica al maig afecta l'Argentina: l'OCDE preveu que la seva economia caurà un 1,9% aquest any. Fa quatre mesos, el seu pronòstic era que el PIB argentí anava a créixer un 2%. Per a l'any vinent, l'organisme augura que el país sud-americà avançarà un 0,1%, enfront del 2,5% de creixement que va predir al maig.

Un altre dels escenaris complicats es dibuixa, per l'OCDE, a Turquia, l'economia encara creixerà un 3,2% aquest any (1,9 punts menys) però només un 0,5% el 2019 (4,5 punts menys). Les previsions per als EUA es van mantenir pràcticament iguals, en el 2,9% aquest any i el 2,7% el que ve (una dècima menys), i no van canviar per a la Xina, amb avanços respectius del 6,7% i del 6,4%.

L'OCDE sosté que les creixents taxes d'interès als EUA i l'apreciació del dòlar nord-americà han contribuït a la depreciació de la moneda en moltes economies emergents, on països com l'Argentina o Turquia, amb molt dèficit exterior o molt deute en moneda estrangera, s'han vist particularment exposats. La incertesa al voltant de les polítiques comercials, amb els EUA i la Xina com a principals protagonistes de l'aplicació de nous aranzels, pot estar contribuint, en la seva opinió, a un alentiment comercial més aguda del que s'esperava.

L'augment del volum del comerç global s'ha situat en el 3% en el primer semestre, dos punts menys que el 2017, i les tensions comercials han tingut un efecte negatiu en la confiança i els plans d'inversió, de manera que noves restriccions podrien perjudicar l'ocupació i les condicions de vida. L'OCDE ha confiat que l'augment del treball i la política monetària i fiscal segueixin apuntalant la demanda interna a curt termini.

L'organització destaca que encara que en la majoria d'economies avançades i emergents s'ha donat un creixement econòmic, una dècada després de la crisi financera persisteixen vulnerabilitats. Les reformes implantades des de llavors han ajudat a enfortir el sistema financer, però el risc ha virat cap a institucions no bancàries, com els fons d'inversió, que estan menys regulades i de les que no es coneix bé la seva capacitat per absorbir un gran impacte.

L'OCDE ha apuntat igualment que, encara que la resiliència de l'eurozona ha millorat, la incertesa sobre els futurs acords entre el Regne Unit i la UE després del Brexit és un factor de preocupació que podria pesar sobre l'estabilitat fiscal i financera. Les seves recomanacions generals insten a una normalització gradual de la política monetària, a un ritme adaptat al creixement i la previsió d'inflació dels diferents països, i aconsellen una política fiscal centrada en el mitjà termini.

L'anomenat 'club dels països desenvolupats' estima més necessària una política estructural més ambiciosa per mantenir el camí del creixement i garantir oportunitats per a tots i un millor repartiment dels beneficis, després de considerar que, entre altres punts, l'augment dels salaris encara és "moderat".

Notícies relacionades