"/> "/>
El director del Centre de Política Tributària i Administració de l’OCDE, Pascal Saint-Amans, ha destacat durant la seva visita d’aquest dimarts a Andorra que el Principat “ha evolucionat de manera molt important en el curs dels darrers anys” i que ja no representa cap “preocupació” per a l’OCDE, ja que ara com ara es considera un estat “que respecta les normes internacionals”. El ministre de Finances, Jordi Cinca, s’ha mostrat molt satisfet després de la trobada mantinguda amb Saint-Amans i ha posat en relleu que li feia “plaer que se’ns hagi dit que des de fa mesos Andorra no està en l’agenda, no està en el radar” de l’OCDE.
D’aquesta manera, el responsable del Centre de Política Tributària i Administració de l’OCDE ha destacat que el govern actual ha estat “molt actiu per posar Andorra en la línia de les normes internacionals” i que en l'actualitat es donen les condicions perquè, especialment el sector financer, pugui desenvolupar-se, tenint en compte que aquells països que no compleixen “perden clients”. Saint-Amans ha reconegut que “Andorra ha fet el treball” i també que era una feina “difícil”. De fet, ha destacat que en la seva anterior visita d’ara fa uns anys estava sobre la taula la reputació d’Andorra i les “llistes negres” i que ara com ara “no hi ha cap problema amb la reputació”. D’aquesta manera, ha insistit que Andorra és considerada un estat que “respecta les normes internacionals” i que obre la seva economia com ho fan la resta de països. Això, creu, ajudarà al creixement econòmic.
A més, Saint-Amans ha destacat que estava “content” de ser en un país on les coses “van bé” i ha refermat que la intenció ha estat també la de transmetre que l’OCDE reconeix “els esforços fets”. Quant a les millores que es poden fer a partir d’ara, ha destacat que sempre hi ha qüestions que es poden perfeccionar però ha remarcat que es tractaria de petits aspectes, ja que “els grans canvis legislatius s’han fet”. Així, i tenint en compte el primer intercanvi de dades fiscals que es duu a terme des d’aquest mes de setembre amb 41 jurisdiccions, ha puntualitzat que potser el que caldrà és garantir que els bancs “recullin bé aquestes dades, que no hi hagi forats”.
De la seva banda, Cinca ha destacat, precisament, com “una mostra de normalitat” el fet que aquesta mateixa setmana hagin començat aquests intercanvis d’informació i ha conclòs que, malgrat el neguit que hi podia haver sobre aquest intercanvi, ja “és una realitat i aquesta és la millor notícia”. Quant als deures que Andorra hauria de fer en relació a les demandes de l’OCDE, ha confirmat les paraules de Saint-Amans posant en relleu que “el gruix ja està fet” i que ara el que caldrà és anar seguint i participant en les noves qüestions que puguin anar sorgint però que ja no haurien d'afectar tant el país. També ha destacat que la visita ha servit perquè el repsonsable de l'OCDE hagi pogut copsar “el context” en el qual s’han fet aquestes reformes, ja que no hagués estat possible fer una obertura econòmica “sense haver fet els deures” i també per refermar “la voluntat d’Andorra de seguir avançant en l’àmbit de la cooperació i la transparència en matèria fiscal”.