"/> "/>
Andorra és el tercer país, si es té en compte la mitjana dels 28 estats de la Unió Europea, en què la proporció de persones que es connecten diàriament a internet és més elevada. Així, es desprèn dels resultats de la primera enquesta que ha dut a terme el departament d'Estadística del Govern en col·laboració amb Andorra Telecom sobre l'equipament i ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars. D'aquesta manera, les dades mostren que un 94,5% de les llars disposen d'accés a internet (per sobre de la mitjana europea, que és del 87%) i el 91,6% dels enquestats s'hi han connectat en els darrers tres mesos, el 95,8% dels quals diàriament, una dada superior a la mitjana europea, que se situa en el 87%.
D'aquesta manera, si bé Andorra se situa en tercer lloc quant a la connexió diària a internet també cal destacar que és el setè en proporció de llars amb accés a internet i l'onzè entre les que disposen d'ordinador, concretament un 85,7% enfront del 84% de la UE.
A més, també cal destacar que és el segon país on les persones fan servir més el mòbil per connectar-se a internet, un 84,5%.
Pel que fa a l'ús de l'ordinador, cal destacar que un 60% de les persones manifesta que en els darrers tres mesos l'ha fet servir cada dia o gairebé; un 12,6% com a mínim un cop a la setmana i un 8,4% menys d'un cop per setmana. La proporció de l'ús diari de l'ordinador és inferior a la mitjana europea, que se situa en un 64%, però en canvi les proporcions andorranes són superiors a la mitjana europea en l'ús un cop per setmana o menys d'un cop per setmana. Per edats i sexe cal destacar que el fan servir més els homes que les dones i que l'ús és superior entre les persones més joves. També hi ha una utilització més elevada entre les persones que compten amb més recursos econòmics i més estudis. Les dades per a l'ús del telèfon mòbil són molt similars i es veu com a mesura que les persones tenen més edat en fan servir menys.
Quant a l'ús d'internet, cal destacar que és més intensiu en la majoria d'activitats que es detallen a la Unió Europea, com per exemple enviar o rebre correus (un 86,8% a Andorra enfront del 86% dels europeus) o llegir notícies, diaris o revistes (83,5% davant el 72% europeu) i, en canvi, es troba per sota de la mitjana europea en altres activitats d'aprenentatge.
Pel que fa a l'ús de l'administració electrònica, cal destacar que un 59,6% dels andorrans front un 43% de la mitjana europea manifesten que no han fet mai cap tràmit en línia. A més, i respecte de la mitjana de països de la UE, els usuaris del Principat enquestats manifesten, en un 21,7%, que han obtingut informació de pàgines webs governamentals enfront del 48% dels europeus; pel que fa a la descàrrega de formularis, es troba igualat en el 35% i, en canvi a l'hora d'enviar formularis un 20,8% dels enquestats andorrans diuen que han optat per aquesta opció davant el 35% dels europeus.
Quant al comerç electrònic, només un 31,3% dels andorrans diuen que en els darrers tres mesos han fet una compra en línia mentre que aquest percentatge és del 56% en la mitjana UE. I, de fet, els que diuen que fa més d'un any o que no n'han fet mai se situen en un 55,6% a Andorra davant el 33% de la UE. El que més solen comprar per internet els enquestats a Andorra és roba o calçat o allotjaments de vacances.
A l'últim i pel que fa a les competències digitals, cal destacar que hi ha una escletxa entre homes i dones, manifestant-se més competències entre els primers. Destaquen també els estudiants i les persones de nacionalitat andorrana, així com les persones que tenen més estudis.
Dades de menors entre els 10 i els 15 anys
L'enquesta també reflecteix dades referents als menors d'entre els 10 i els 15 anys i, en aquest sentit, es posa en relleu que el 75% disposen de telèfon mòbil i un 36,3% de dades mòbils. També és molt elevada la proporció de joves que en els darrers tres mesos han fet servir internet, el 98,7%. Tal com ha comentat el coordinador del departament d'Estadística del Govern, Enric Ripoll, la tinença de mòbil i el seu ús augmenta en funció de l'edat, sent a partir dels quinze anys on es nota més la diferència.
Davant totes aquestes dades de l'enquesta, que es fa per primera vegada a Andorra i que s'inclou dins el pla d'estadístiques que té previst el departament, Ripoll ha destacat que aquesta estadística demostra que el Principat disposa "d'infraestructures i recursos associats a les noves tecnologies que de mitjana se situen per sobre de la Unió Europea" tot i que els usos que se'n desprenen són diferents en funció també de l'oferta o les facilitats, la qual cosa justificaria les dades dels tràmits en línia o el comerç electrònic. El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, ha destacat que aquesta enquesta ha servit per saber si la infraestructura que els usuaris tenen al seu abast "s'utilitza o no" i ha remarcat que les dades mostren que "s'utilitza i molt", la qual cosa els satisfà. Aquestes dades, ha afegit, han de servir en la negociació amb la UE sobre la lliure circulació de serveis, ja que en les converses que ja s'han tingut s'han adonat que no es disposaven.