Saba, l’operador industrial especialitzat en la gestió d’aparcaments a Andorra, Espanya, Xile, Portugal i Itàlia, ha tancat el 2017 amb una facturació de 213 milions d’euros (+4%) i un Ebitda de 100 milions d’euros (+6%), el més alt del sector entre les grans companyies a escala internacional, segons informen en un comunicat. Així mateix, per tercer any consecutiu, l’activitat d’aparcaments s’ha mantingut en bon ritme, amb un increment global del 2% i del 4% a Europa, la qual cosa equival a un total de 80 milions d’hores facturades. El bon comportament s’estén també al nombre d’abonats, que ha crescut un 3%, fins a les 44.000 persones. Aquesta tendència es manté el 2018, amb un increment de l’activitat del 2% fins a l’abril.
La junta d’accionistes, celebrada aquest dimarts, ha aprovat els comptes anuals i una distribució de 20 milions d’euros amb càrrec a la partida de reserva de prima d’emissió, equivalent a un import de 0,027 euros bruts per acció i que s’abonarà el pròxim 28 de juny. El creixement i la diversificació geogràfica es mantenen com els principals objectius de Saba. La companyia ha incorporat més de 15.000 places en els últims mesos, amb operacions de desenvolupament a Espanya, Portugal, Itàlia i Xile.
La transformació experimentada per la companyia des del 2011 es demostra en un increment del 85% del nombre d’aparcaments, fins als 375, entre el 2011 i el 2017. Així mateix, el nombre de places també ha crescut un 53% aquests anys, fins a les 208.435, amb una inversió acumulada de 580 milions d’euros.
L’empresa, que el 2017 comptava amb 1.500 persones en plantilla (+9%), aposta pel vehicle elèctric amb la implementació aquest any de punts de recàrrega elèctrica en uns 40 aparcaments, arribant a un total de 300 places.
Durant la junta d'accionistes, el president de Saba, Salvador Alemany, preveu que Criteria adquireixi la totalitat del capital de la companyia d'aparcaments en les properes setmanes: "És previsible, però no es pot assegurar fins que hi hagi una decisió ferma, que aquesta transacció es pugui tancar en les properes setmanes". Segons Alemany, "Criteria té la voluntat d'atorgar liquiditat en la posició de la resta d'accionistes minoritaris i estaria disposada, si arribés el cas, a fer una oferta de compra pel 100% de les seves accions, al mateix preu per acció que pugui resultar de l'operació entre els accionistes principals".
En concret, Criteria posseeix el 50,1% del capital de Saba; Torreal –firma de l'empresari Juan Abelló– figura com a segon soci de Saba des de la seva constitució amb un 20% de la seva capital; KKR té un 18,2%, i PROA Cabdal, un 10,5% de l'empresa que, a més, compta amb 3.500 socis minoritaris que sumen un altre 1,2% de l'accionariat.
Alemany s'ha mostrat convençut que Criteria, el hòlding de participacions industrials de La Caixa, i la resta de grans accionistes facilitaran una "sortida transparent als accionistes minoritaris, amb el mateix tractament que tinguin els accionistes venedors principals". No dubtin que, si arriba aquest moment, disposaran de tota la informació sobre aquest tema, així com del procediment operatiu que correspongui, d'acord amb les seves entitats dipositàries, amb la total col·laboració de la companyia", ha afegit.
Com a conseqüència d'aquesta operació, que d'acordar-se quedaria subjecta a l'aprovació de l'Autoritat de Competència, Alemany ha explicat que, encara que Saba ha guanyat volum i diversificació, "resulta difícil que pugui trobar les millors condicions objectives per sortir a borsa en curt termini i usar aquesta opció per donar liquiditat".