Diumenge 24 de novembre de 2024
|
01:00 H
La conferència del professor de l'IESE, José Luis Suárez, ha reunit un nombrós públic.
La conferència del professor de l'IESE, José Luis Suárez, ha reunit un nombrós públic. (Foto: B. N.)
El president de l'Empresa Famliar Andorrana (EFA), Francesc Mora ha presentat la conferència del professor de l'IESE, José Luis Suárez.
El president de l'Empresa Famliar Andorrana (EFA), Francesc Mora ha presentat la conferència del professor de l'IESE, José Luis Suárez. (Foto: B. N)
El professor de l'IESE, José Luis Suárez, durant la conferència d'aquest dijous.
El professor de l'IESE, José Luis Suárez, durant la conferència d'aquest dijous. (Foto: B. N.)
Sector financer

Un expert diu que el futur d'Andorra passa per un ecosistema financer innovador

Andorra la Vella

El professor de l'IESE, José Luis Suárez, ha dit que Andorra necessita un ecosistema financer innovador de cara al futur. Suárez ha ofert una conferència sobre la disrupció en el món digital organitzada per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA). La proposta de l'ecosistema financer ha estat ben acollida pel president de l'EFA, Francesc Mora, qui ha afirmat que "en aquest camp ja tenim uns coneixements i unes capacitats que poden generar valor els propers anys", i ha recordar que el sector financer "és un dels pilars del país". La transformació digital en el món de les necessitats financeres està donant entrada a nous competidors entre companyies tecnològiques, xarxes socials i empreses emergents 'fintech' (financeres tecnològiques) que posen a disposició d'un públic cada cop més nombrós productes digitals de caràcter financer, barats, de fàcil accés i flexibles.

Segons José Luis Suárez, l’economia digital és avui dia el principal motor del canvi en els països més desenvolupats. Entendre el que suposa la transformació digital és clau per a qualsevol professional amb independència del sector on treballi. Els models de negoci estan canviant i les finances corporatives s'han d'adaptar i buscar nous models d'anàlisi i valoració. En el sector financer assistim a l'entrada de nous actors vinculats amb el món digital. Europa és conscient que no pot perdre aquest tren. Per aquest motiu, la Unió Europea (UE) ha llançat al març un ambiciós pla d'acció on les 'fintech' jugaran un paper molt rellevant per mantenir un sector financer competitiu i innovador i, d'aquesta manera, crear un mercat únic digital. Suárez opina que les 'fintech' acabaran distribuint els productes que fabricaran els bancs i ha posat com a exemple el de Blackrock. És una empresa de gestió d'inversions dels Estats Units amb seu a Nova York i la més gran de gestió d'actius del món. Inverteix en estratègies de renda variable, renda fixa, gestió d'efectiu, inversions alternatives i actius immobiliàris.

Un dels pilars del pla de la UE són les plataformes de finançament participativa. El 'crowfunding' (micromecenatge) és una alternativa que afavoreix la desintermediació financera i permet a les 'startups' i al nou sector digital un finançament de nous projectes utilitzant el concepte de mercat com el millor mecanisme d'assignació de recursos. A Europa, el 'crowfunding' mou unes inversions de 7.000 milions d'euros, encara lluny dels més de 30.000 milions invertits als Estats Units. Sens dubte, l'increment de la competitivitat plantejada per la Unió Europea mitjançant un model de plataformes paneuropees permetrà un millor finançament per a moltes empreses.

Suárez també s'ha referit a la 'blockchain' a les criptomonedes i al fet de veure els canvis com una oportunitat i no com una amenaça. En el cas d'Andorra ha aconsellat crear un producte capdavanter que pugui atreure talent, ara que la intel·ligència artificial o el 'big data' són els motors de la innovació o que Amazon i Google es preparen per competir amb les gestores de fons. Finalment, ha explicat que les grans empreses com Apple deixen la innovació en mans d'empreses emergents. Aquestes tenen dos objectius: ser comprades per una empresa líder del sector i sortir a borsa. Segons el ponent, ens movem més en un terreny intuïtiu en què s'associen les innovacions disruptives i el talent, com a nova matèria primera per al creixement econòmic.

Sí que és clar que estem davant d'una 'disrupció digital', entenent per tal la capacitat no només de transformar sinó d'alterar profundament un sistema econòmic, les seves empreses, els seus sectors, les seves finances i els seus llocs de treball. A partir d'aquí, entren també en joc el paper dels espais físics ('clústers', 'hubs', 'smart cities' ...), i acaba subratllant la necessitat que s'articulin polítiques adequades per beneficiar-se d'aquests canvis. Suárez creu que Andorra ha d'aprofitar la seva llarga experiència en el món financer per fer un pas endavant i aprofitar les oportunitats en àmbits com les 'fintec', que "estan treballant en sectors concrets de la cadena de valor del món de la banca, així com en assegurances i gestió de patrimonis".