Crec que aquesta nova Andorra que fa uns anys estem redefinint comença a estar preparada per donar un pas endavant i activar una estratègia encaminada a crear de forma efectiva les noves comunitats econòmiques i socials que han de consolidar el treball fet fins ara.
També crec que tenim a l’abast una gran oportunitat consistent a ordenar el nostre territori sobre la base de determinats ecosistemes econòmics temàtics però interconnectats entre ells i capaços de desenvolupar talent i transformar-lo en economia real, productiva i socialitzant, una experiència de vida capaç de transformar una societat.
Dels clústers impulsats per Actua, permeteu-me començar pel d’innovació i noves tecnologies, el més desenvolupat fins el moment present i no pas per casualitat. Actinn és avui ja una associació composta per més de 50 empreses que treballen per a desenvolupar tot un seguint d’idees i iniciatives que podrien ser les llavors d’un futur ecosistema IT o tecnològic. Tanmateix, la Fundació Actua Tech en l’àmbit del seu acord amb el Massachusetts Institut of Technology (MIT) desenvolupa diversos projectes ‘smart country’ que fins i tot presenta a congressos especialitzats, i recentment Actua ha signat un conveni amb Barcelona Tech, una oportunitat d’or per als projectes tecnològics provinents del nostre país. Per tant, el clúster gaudeix de bona salut, però com fer el salt vers l’ecosistema IT que apuntàvem? A part d’aquestes iniciatives, tenim les oficines d’Actua, un espai d’innovació a Caldea, un petit espai NIU a la Massana, però i què més? És suficient per a desenvolupar un autèntic IT Smart Ecosystem? La idea necessita evolucionar.
Per començar hem de dissenyar aquest ecosistema tant a nivell conceptual com estructural. Tenim com dèiem la llavor, un clúster i convenis derivats, molt de talent emmagatzemat, part desenvolupat i part en fase germinal, ganes de prosperar i il·lusió, imagino, molta il·lusió. Per escenificar aquest nou ecosistema, doncs, en una fase inicial, calen els actors: els especialistes en la incubació i l’acceleració de projectes, formadors i tutors segons els cas, empreses i nous emprenedors amb idees conceptualment innovadores i diners, els mecenes, les entitats financeres o els fons de capital risc especialitzats. També ens cal l’escenari, l’espai físic on ‘incubar’ les idees, on rebre formació i on compartir i evolucionar. I és clar, una universitat que ja tenim però que necessitem que doni un pas endavant en l’oferta d’estudis relacionats i reforci la iniciativa amb formacions especialitzades, cosa que permetrà atreure joves estudiants d’altres latituds atrets per allò que passa a Andorra.
Paral·lelament, cal crear un ‘smart business center’ on s’hi puguin instal·lar les ‘start-up’, empreses locals i aquelles internacionals atretes per les expectatives generades pel nou ecosistema. Hi trobarem espais individuals, col·lectius, compartits (‘coworking’), sales de reunions, auditoris i espais d’oci i relaxament. Tanmateix, em puc imaginar el naixement d’una zona residencial creada a l’efecte d’acollir estudiants, investigadors, formadors, i zones comercials i altres equipaments complementaris que donin servei a uns i altres.
Però és que, a més, si l’experiència té èxit, naixeran empreses que hauran de testar els seus productes o serveis i que millor que fer-ho en el nostre particular ‘living lab’ o ‘smart country’ o camp de proves. Els mitjans tecnològics, el nostre ‘big data’ pot prendre protagonisme.
Finalment, els productes o serveis s’hauran de produir, sigui a dins o més aviat a fora del nostre territori, comercialitzar i distribuir. Aquí la logística reclama estratègia i organització.
Però també ens cal crear les infraestructures i per això cal trobar, per una banda solars, públics o privats, i per una altra, capital per finançar. Ambdós existeixen, només cal identificar-los i posar-los en connexió sota l’auspici d’un projecte sòlid i amb un suport institucional que acabi de generar confiança. Sembla complicat, però d’altres territoris del nostre entorn ho han aconseguit i amb molt d’èxit. Per què no nosaltres?
Segurament, entre la meva visió utòpica i l’excés de realisme institucional podem trobar un terme mig on poder fer realitat aquest IT Smart Ecosystem. Per part meva començo i inicio recerca activa de promotors/impulsors de la idea. Andorra té una oportunitat històrica que no podem deixar escapar. Aquells que s’apuntin a somniar amb nosaltres des d’ara els obrim la porta, vingueu d’on vingueu sereu molt ben rebuts.