Divendres 22 de novembre de 2024
|
02:37 H
Vinyes del Mas Berenguer, a Sant Julià de Lòria.
Vinyes del Mas Berenguer, a Sant Julià de Lòria. (Foto: M.T.)
Ampolles del celler Mas Berenguer, entre elles el Tancat Rocafort, un vi blanc.
Ampolles del celler Mas Berenguer, entre elles el Tancat Rocafort, un vi blanc. (Foto: M. T.)
Empresa

El vi escumós s'instal·la a Andorra

Andorra la Vella

No és cava. Ni xampany. És escumós el que s'elabora al Celler Mas Berenguer, una petita empresa familiar que perpetua la tradició agrícola centenària arrelada al Pui d'Olivesa des de l'any 902. El cognom Berenguer va ser present a la masia que presideix l'entrada a Sant Julià de Lòria fins l'any 1714 i és per això que amb els vins s'ha volgut recordar l'antic nom de la casa per batejar el celler que treballa de manera artesanal, ecològica, i és un producte de quilòmetre zero amb vinyes de les varietats Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc. El Celler Mas Berenguer està envoltat d’un paisatge majestuós, amb cims imponents i aigua cristal·lina que donen a les vinyes el seu caràcter especial. Les instal·lacions de premsat i tractament són de dimensions modestes, però al mateix temps són molt modernes.

El vi escumós, l'unic que s'elabora de manera comercial a Andorra, està fet amb les varietats de vi Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Noir i amb el mètode tradicional del xampany (la segona fermentació es fa en botella en repòs durant nou mesos en una cava), però no es pot dir així ni tampoc cava per qüestions de denominació d'origen. El raïm es cull al setembre i octubre, es premsa i es fa una primera fermentació. Comercialitzen el 902 DC i ben aviat, el Dovella, el primer escumós rosat amb Pinot Noir pensat bàsicament per acompanyar els aperitius i les postres.

Pel que fa als vins, hi ha el Mas Berenguer, un blanc amb raïm de la varietat Chardonnay criomacerat fermentat a baixa temperatura (30% fermentat i criat en fusta) a 900 metres d’altitud i 13% vol. El Tancat Rocafort, per la seva part, és un vi de color daurat net i brillant. Presenta una mitja intensitat en nas on destaca la seva finor i tocs subtils. Destaquen les notes de fruita verda, tons herbacis i vegetals, una mica de fruita tropical sobretot pinya i anisat. El Tancat Rocafort és un projecte encara jove però que demostra el seu caràcter i deixa entreveure ja el seu futur més que esperançador amb una molt bona base. Finalment, hi ha el Cortó Carlomagno, un vi Chardonnay de 15 a 18 mesos de criança, del que s'elaboren poques ampolles. Els impulsors del celler són en Carles Verdaguer i la seva filla Davinia Verdaguer López.

 

Notícies relacionades