Els pastissers confien a vendre més mones de Pasqua que l'any passat però sense que l'increment sigui significatiu, segons els diversos establiments consultats a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. La raó principal d’aquest petit ascens és que enguany la celebració té lloc durant els primers dies de mes, un període que sempre és més propici per a l’economia familiar. El seu preu mínim acostuma a rondar els 20 euros. A partir d’aquí, varia en funció de la seva grandària i pot arribar fins els 100 euros o més, encara que, com reconeixen des de la Pastisseria Lacasa, aquestes costen molt de vendre.
Els pastissers treballen amb cacau de qualitat i no utilitzen additius, oli de palma, greixos trans ni colorants azoics, productes que sí que són presents en les mones industrials. A més, es vol respondre a la preocupació per reduir el consum de greixos i sucres amb noves tècniques com ara la reducció de sucre en el tradicional pa de pessic. Recorda que, des de la creació dels motlles fins a la decoració final del producte, el temps mitjà d’elaboració d’una mona artesana és de tres hores.
Cal dir que ja fa anys que el clàssic pastís amb els ous ha perdut terreny davant de les noves figures de xocolata. Aquest canvi de tendència es pot atribuir a les noves rutines. Cada vegada són més les persones que per aquestes dates surten de viatge i prefereixen emportar-se la mona amb ells i menjar-la a poc a poc, ja que la figura de xocolata es conserva millor. Les mones conviuen a les pastisseries amb uns altres dolços molt típics de l'època i que cada any tenen més demanda: els bunyols de Quaresma, la tradició de la qual marca que els pastissers només els preparin i els comercialitzin els set dimecres i els set divendres de Quaresma, començant el Dimecres de Cendra i acabant el Divendres Sant, si bé això ha canviat per l'alta demanda d'aquest dolç. El preu mitjà d'una ració de bunyols artesans, que poden ser de vent (amb farciments o no) o de l'Empordà, se situa entre els dos i tres euros.
Pel que fa a les mones més demanades, tot apunta que l'estrella indiscutible d’aquest any serà 'Coco', la darrera pel·lícula d’animació de Disney, que ha estat tot un fenomen entre el públic infantil. Compartiran protagonisme amb 'Coco' les mones d''Star Wars', dels superherois de PJ Masks, de Ladybug i dels cadells de la Patrulla Canina. Com ja és habitual, els jugadors del FC Barcelona també tindran un lloc destacat a la llista dels més venuts, especialment Messi, Luis Suárez i Iniesta. Aquells que ho desitgin, podran demanar mones personalitzades, que s’elaboraran gràcies a la tècnica 'chocotransfer', basada en la impressió de tintes alimentàries. El 'chocotransfer' és una fulla de plàstic molt fina coberta d'una capa de xocolata blanca (mantega de cacao i sucre), que es fa servir per a transferir una imatge a la xocolata.
A Catalunya, l'independentisme i alguns dels esdeveniments més destacats dels darrers mesos també han servit d'inspiració per al disseny d'algunes mones de Pasqua d'aquesta Setmana Santa. És el cas dels piulets de xocolata amb tricornis que ha dissenyat una pastisseria de Valls (Alt Camp), juntament amb estelades amb la paraula 'desobediència', o la figura de Carles Puigdemont acompanyada d'una caricatura de la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, disfressada de xèrif, dissenyades per un negoci de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà). Les urnes de l'1-O també tenen un paper destacat juntament amb els llaços grocs per reclamar l'alliberament dels presos polítics. Els seus impulsors coincideixen que són propostes reivindicatives pensades sobretot per a un públic adult.