Es consumeix més cafè que mai: 9.500 milions de quilos a tot el món, un 94% més que fa 35 anys. Mentre la demanda es dispara, però, el canvi climàtic esta reduint les zones de conreu en els principals països productors que, fins el moment, han aconseguit donar resposta a l'increment del consum gràcies a les reserves acumulades. El futur és inquietant.
L'any 2050 l'àrea de cultiu que ara es d'11.000 milions d'hectàrees es reduirà en un 50% segons les previsions de l'Institut del Canvi Climàtic d'Austràlia. A l'Amèrica Llatina, al territori que lidera la producció d'aquest producte a escala global, la disminució podria arribar fins el 80% del terreny cultivable. A Etiòpia, el major exportador d'Àfrica, les zones de conreu es poden reduir fins un 60% en el cas que les temperatures augmentin quatre graus i les emissions de diòxid de carboni es mantinguin en els nivells actuals. L'augment de temperatures també influirà en el cultiu d'uns productes amb menys sabor. L'aràbica que domina la producció mundial amb un 70% de l'oferta perdrà terreny davant el robusta, més fàcil de produir.
El cafè es cultiva en els països de l’hemisferi sud perquè l’arbre del cafè necessita humitat i un clima tropical, i aquestes propietats son pròpies del sud. Molts països depenen d’aquest producte ja que és consumit al nord. Brasil, Colòmbia i Indonèsia, per exemple, són els principals països amb més producció. La paradoxa que es dona a l’actualitat és que els petits productors de cafè tenen dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques al mateix temps que els consumidors i consumidores cada dia paguen més per una tassa de cafè.