No hi ha hagut acord entre els representants dels sindicats de l’administració i el Govern sobre la Llei de la Reforma de la Funció Pública, sobre la qual es negociaven modificacions, i, per tant, aquests dijous i divendres hi haurà vaga dels treballadors públics. A més a més, els sindicats han decidit allargar el termini de preavís de vaga un mes, ja que l’actual acabava el dia 19 i, d’aquesta manera, hi podrà haver aturades laborals fins al 20 d’abril. En finalitzar la trobada en què ambdues parts havien de tancar les negociacions, ambdues parts han manifestat la seva voluntat de diàleg i han lamentat que finalment no s’hagi pogut arribar a un acord.
Un dels portaveus dels sindicats, Gabriel Ubach, ha explicat que hi havia 21 punts sobre la taula i que “s’han mig acceptat tres o quatre” però no hi ha hagut acord sobre quatre que els sindicats consideraven irrenunciables. De fet, els han qualificat com de “prioritaris” i, han remarcat que només es podria desconvocar la vaga si hi hagués consens sobre aquests punts. Es tracta de la demanda que les persones que estiguin afectades per una malaltia i hagin de ser reubicats rebin el 100% del salari i no el 80% com proposa el Govern; que tothom pugui arribar al topall màxim al final de la seva carrera professional; les 35 hores setmanals i que les vacances escolars estiguin dins la Llei de la Funció Pública i no a la del cos docent. “Farem vaga perquè el Govern no ha volgut escoltar ni ser receptiu” a les demandes dels treballadors, ha remarcat Ubach, reiterant la voluntat que han mostrat de negociar. Ha destacat que ara els sindicats hauran d’avaluar “si poden complir o no” els serveis mínims que van proposar les diferents direccions i també garantir-los.
La ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ha valorat que “el Govern ha cercat el diàleg amb la voluntat d’arribar a acords i millorar el projecte” i ha lamentat que “malauradament no hi ha hagut acord”. La titular de Funció Pública ha remarcat que hi ha hagut dotze propostes d’acord i set punts sobre els quals no n’hi ha hagut. D’aquesta manera, ha concretat que l’executiu havia acceptat que els sindicats fossin als comitès de selecció i de gestió i organització, una flexibilització horària mantenint les hores actuals, fer un màxim d’hores, l’adaptació del lloc de treball amb el 80% del salari i unes mesures correctores que, ha remarcat, tindrien un impacte econòmic de 50 milions a 25 anys. Els desacords, segons Descarrega, han estat en els triennis, les 35 hores i la reforma laboral. La titular de Funció Pública ha justificat que hi ha “concessions i límits econòmics que no es poden sobrepassar”. Un cop tancades les negociacions el text legislatiu s’enviarà a tràmit parlamentari tal com està i les possibles reformes que s’hi puguin fer s’articularan a través d’esmenes. Quant als serveis mínims que s’hauran de complir, Descarrega ha recordat que el Govern ja va elaborar un document on hi consten quins han de ser i ha reivindicat el fet que “correspon al Govern determinar-los”. També ha manifestat que l'executiu “garantirà els serveis mínims” i que ja es valorarà quines mesures es prendran en cas d’absència dels treballadors al seu lloc de treball.