Diumenge 24 de novembre de 2024
|
09:30 H
Caps de bestiar en una fira recent.
Caps de bestiar en una fira recent. (Foto: Arxiu ANA)
Innovació

Ramaders d’Andorra participarà en un projecte per fer valer la carn de boví produïda al Pirineu a partir de races autòctones

Andorra la Vella

Ramaders d’Andorra ha començat a treballar conjuntament amb quatre centres d’investigació i dues empreses d’Espanya i de França en el projecte DietaPYR2. Es tracta d’un projecte europeu que pretén innovar i aplicar noves tecnologies a la cadena productiva del bestiar boví autòcton del Pirineu, amb l’objectiu de poder diferenciar una carn de qualitat associada a un sistema productiu tradicional de la zona.

A la reunió de llançament del projecte, celebrada dijous passat a Andorra, hi van assistir els representants de les set entitats sòcies del projecte: Universitat de Zaragoza i CITA per part de l’Aragó, IRTA per part de Catalunya, Escola Nacional Veterinària de Tolosa, Groupe Gascon i Pepirag S.A.S per part de la regió de l’Occitània i Ramaders d’Andorra S.A.

El projecte compta amb un pressupost global de 2.297.412 euros i es perllongarà durant tres anys. Ramaders d’Andorra aporta 120.515 euros de fons propis al projecte, sense rebre finançament del fons europeu. Durant aquest període, els socis del programa tenen com a objectiu desenvolupar estratègies territorials transfrontereres relacionades amb la cria i comercialització de carn de boví.

Així, s’han previst actuacions per transferir innovacions i tecnologies a les explotacions ramaderes per millorar la gestió i productivitat dels sistemes pastorals. També es duran a terme accions per donar més valor a la carn de boví produïda al Pirineu potenciant les seves possibles qualitats nutritives i cardiosaludables, nous especejaments i processos de maduració, així com la possibilitat de la seva comercialització amb aquests elements diferenciadors. I finalment, en el marc del projecte també es crearà una xarxa d’educació ambiental sobre les particularitats de l’activitat de cria tradicional del boví de carn lligada a la biodiversitat i a la muntanya.

Mitjançant aquestes actuacions, el projecte pretén recolzar un sistema de producció de carn, tradicionalment present al Pirineu i basat en l’aprofitament de pastures amb races autòctones de la regió Poctefa, proporcionant noves eines que permetin millorar la producció i la comercialització de la carn alhora que se’n millora la competitivitat.

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (Poctefa 2014-2020). L’objectiu del Poctefa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres utilitzant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Notícies relacionades