"/>
"/>
El delicat context econòmic en què ens trobem impedeix que estalviar sigui una estratègia senzilla. El continu increment dels preus, els sous reduïts que s'ofereixen i l'aparició d'atractives d'activitats d'oci, d'alt cost, provoquen que invertim tots els diners guanyats en despeses. Això complica l'administració dels diners per arribar a final de mes, però també impedeix que agafem un hàbit molt important, el d'estalviar. Una solució és el 'Kakeibo', el llibre japonès de finances domèstiques, basat en comptar les despeses i la planificació mensual, que va agafant adeptes fora d'aquell país.
El fonament és una cosa tan senzilla com antiga però que ha ara ha tornat a resorgir gràcies, en gran part, a les xarxes socials: fer una relació de les necessitats de despesa i d'estalvi de cada persona. Segons el bloc especialitzat financer Moni Ninja, una persona pot arribar a estalviar amb aquest mètode fins el 35% dels seus ingressos mensuals. Només cal anotar-ho tot com si fos un Excel.
Fumiko Chiba és l'autor d'un d'aquests quaderns d'estalvi i explica així el seu funcionament. Cal agrupar les despeses en quatre grans grups: els de supervivència (lloguer, factures o compra de queviures), els opcionals (compres de roba, mòbil o ordinador, menjar i beure fora de casa), els culturals (cinema, teatre, partits, concerts...) i extres (regals d'aniversari, reparacions d'urgència o imprevistos). Després cal fer quatre preguntes amb les seves respostes: quants diners tens?, quants diners t'agradaria estalviar?, quant estàs gastant en realitat? i com pots millorar?. Clar que sempre hi ha més sistemes per estalviar a banda de l'ancestral guardiola. Fins i tot algun premi Nobel està preocupat pel tema malgrat que el problema de la majoria de persones és començar a estalviar a final de mes.