"/> "/>
Dimarts 26 de novembre de 2024
|
07:56 H
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. F.)
Empresa

La quota general d'immigració creix en volum de permisos i s'obre per a totes les professions

Andorra la Vella

El Govern ha aprovat aquest dimecres una quota general d’immigració per al període comprès entre el mes d’octubre i l’abril del 2018 que inclou un total de 900 permisos, la qual cosa suposa un increment del 51% respecte de l’anterior. A més a més, és ampliable per un 30% més. La principal novetat d’aquesta quota és que s’obre a totes les professions i no a unes quantes, com passava fins ara. Així, es podran demanar permisos per a totes les ocupacions laborals amb l’excepció d’administratiu i conductor repartidor.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha posat en relleu que aquesta decisió d’obrir la quota a totes les professions respon a la millora de les condicions socieconòmiques i que fan que ara com ara hi hagi cada vegada més ofertes de treball i un menor nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació. A més, ha recordat que poc a poc s’han anat ampliant les ocupacions per a les quals es podia demanar un permís i que al final s’ha vist que era més pràctic obrir-les totes amb alguna excepció, la qual cosa fa, també, que la gestió sigui més senzilla.

De manera paral·lela, el consell de ministres ha aprovat també aquest dimecres la quota d’autoritzacions de treball per a la temporada d’hivern, que inclou un total de 3.787 permisos, el que representa un increment del 15,42% respecte de la temporada 2016-2017. La principal novetat és que s’inclou una quota específica per a professionals de la neteja, amb 70 autoritzacions i que s’incrementen, fins a 100, els permisos per al comerç, ja que en anteriors convocatòries només es va obrir per a persones de parla russa. Així, del total d’autoritzacions 2.053 són per al sector hoteler; 852 per a les pistes d’esquí; 437 per a hotels de pistes; 40 per a agències de viatge; 253 per al lloguer de material d’esquí i el centenar i les setanta abans esmentades. 175 seran per a fronterers, 2.125 per a treballadors comunitaris i 1.487 per a extracomunitaris. Es manté el fet que per als comunitaris no es demana experiència prèvia i per a les persones que vinguin d’Espanya, França i Portugal no caldrà presentar un pla de formació si no tenen aquesta experiència ja que d’aquesta manera es vol donar “les màximes facilitats al teixit empresarial”.

Habitatges per als temporers

Cal recordar que darrerament s’ha posat sobre la taula que la manca de pisos de lloguer pot ser un problema important per a aquestes persones que vinguin a treballar a l’hivern i el ministre ha estat qüestionat sobre si des de les estacions li havien transmès aquest neguit. Espot ha respost que les estacions d’esquí és precisament un sector que té recursos per a allotjar els treballadors, però, malgrat això ha reconegut que “no negava" que és "una problemàtica existent” i ha recordat que la comissió interministerial creada per buscar solucions a la manca d’habitatge de lloguer ja hi està treballant. Ha reiterat que algunes mesures, com canvis en les ajudes a l’habitatge de lloguer per facilitar l’accés a més persones ja s’han implementat i que es continua treballant per tirar-ne endavant d’altres pel que fa a l’àmbit urbanístic, de la llei d’arrendament o mesures tributàries. Ha reconegut que una possible seria reduir el contracte de lloguer de cinc a tres anys i tornar a la situació anterior al 1999 però també ha remarcat que cal que es faci amb garanties per “no desprotegir” la persona que lloga l’habitatge. A més, es continua treballant amb els comuns i FEDA per determinar el volum de pisos buits. Pel que fa al treball amb els bancs, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha destacat que no sembla que la borsa que tenen hagi de suposar la solució a aquest problema.

D’altra banda, el consell de ministres ha aprovat el salari mínim horari interprofessional que s’incrementa en un 1,5% respecte de l’actual i arriba als 1.005,33 euros mensuals. Tal com ha destacat Espot aquest increment respon al compromís assumit aquesta legislatura d’apujar el salari mínim fins arribar a la meitat del salari mitjà.

També s’ha aprovat el calendari laboral del 2018 que estipula catorze dies festius.